Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.
Champagne
Champagne är världens mest kända mousserande vin. En klassisk champagne framställs av saft från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det finns även champagne som enbart görs av en eller två av druvorna, samt champagne som innehåller en större variation av druvor – men i sammanhanget är dessa viner få.
Namnet champagne kommer från vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Endast mousserande viner som produceras i distriktet får kallas för champagne. Området är svalt och har en krithaltig jord, vilket ger vinerna en tydlig mineralton med frisk syra och fräschör. Vinerna framställs genom traditionell champagnemetod. I korthet innebär detta att ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan får jäsa ytterligare en gång på flaska. Jäsningen ger champagnen sin karaktäristiska brödighet. Vinet får även en riklig mängd bubblor, som kommer av det höga trycket som bildas i flaskan.
Kort om Champagne
• Består traditionellt av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier
• Tillverkas i Champagnedistriktet
• Vin med frisk syra och fräschör
• Görs genom en andra jäsning på flaska
Glas för Champagne
Riedel är experter på att ta fram glas som förhöjer känslan av att avnjuta god dryck. Riedels champagneglas skiljer sig från övriga druvspecifika glas, eftersom champagne enligt tradition görs av tre olika druvor. Kupan framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna i drycken och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur dofterna till näsan. Öppningen styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.
Kort om glaset
• Stor kupa
• Framhäver dofterna
• Tar vara på brödigheten och friskheten
• Liten öppning
• Framhäver sötman
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.