Blir köttbullar godare tillsammans med chilisås? Javisst. I alla fall om du frågar Sakura Holmqvist. Sakura är en riktig chiliälskare och kvinnan bakom Sveriges största chiliodling utanför Landskrona.
Vi har fått veta att infarten är lätt att missa. Sikten skyms av en stor dunge och skylten vid vägen saknas. För att säkra att vi hamnar rätt kommer hon ut till vägkanten och vinkar in oss, tätt följd av grannens nyfikna hund.
– Välkomna, säger Sakura Holmqvist med ett leende och motar bort hundens tassar.
Vart är vi på väg? Jo, vi har tagit oss till den lilla byn Asmundtorp, strax öster om Landskrona, för ett besök på Sakuras chiliodling. Här har färgstarka frukter vuxit och frodats ända sedan hon köpte marken år 2013. Idag är Sakuras ekologiska odling Sveriges största med totalt sex växthus, 2 500 kvadratmeter odlingsyta och 4 500 chiliplantor.
Men det är inte den enda. Att odla egen chili har blivit något av en folkrörelse i Sverige. Chiliplantorna finns i vart och vartannat växthus och nätet svämmar över av olika intressegrupper där chilifantaster samlas kring fröer, recept och odlingstips. Hur kommer det sig att just chili har blivit så hett?
Det nyvunna intresset för chilistark mat kan spåras till ett flitigt resande. En egen planta, eller chilisås för den delen, blir ett sätt att återskapa semesterkänslan hemma i sitt eget kök. Även för Sakura väcktes chiliintresset på annan ort. Det var under utbytesåret i sin mammas hemland Japan som Sakura lärde sig att älska heta såser och smaksättningar.
– Japansk mat är inte så stark. Men jag bodde i Tokyo och där finns ju all världens mat. Jag åt mycket koreansk mat och gillade det väldigt mycket. Det var där inspirationen till att odla chili och att göra chilisås kom ifrån, berättar hon.
Redan från start hade Sakura affärsidén klar för sig. Hon skulle odla chiliplantor och hon skulle använda frukten till att göra olika tappningar av svensk hot sauce. På den tiden var tabasco nästan den enda starka såsen i butikshyllan, så hon insåg att det fanns en plats för henne att fylla. Namnet på varumärket? Skånsk Chili – såklart.
Sakura skaffade sin växthusodling vårvintern 2013, som då var ungefär hälften så stor, och grävde upp all jord för hand med en jordfräs. Det tog över en månad. Faktum är att Sakura gjorde allt jobb själv första året. Hon sådde frön, satte plantor, skördade frukt och kokade såser i köket på Asmundtorps Folkets hus.
– Hösten 2013 sålde jag min första sås på Lunds skördefest. Jag hade skrivit ut etiketter på datorn och bäst före-datumet var ett år fel. Men det gjorde inget, för alla flaskor jag hade med mig sålde slut. Det var fantastiskt, berättar hon.
Sakura radar upp chiliflaskorna på ett bord inne i växthuset. Smakerna från första skörden finns fortfarande kvar i sortimentet. Red Habanero, Apple Jalapeño och Mango Habanero står det på de tre, numera proffsigt förpackade, flaskorna. Bland nyheterna hittar vi en svenskinspirerad habanerosås med vilda lingon, som är tänkt som ett mer smakrikt alternativ till lingonsylt.
– Lingon är ju väldigt gott. Men ännu godare ihop med chili, tycker Sakura.
Hennes hetaste såsflaska är Scorpion Inferno – i dubbel bemärkelse. Såsen är gjord på den superstarka chilisorten Trinidad scorpion yellow och har prisats internationellt i Hot Pepper Awards i New York. Enligt Sakura har såsen blivit väldigt populär bland unga killar. Kanske vill de sätta sina smaklökar på prov i en ”chiliutmaning”, vem vet? “
För många förknippas chili med kraftmätartävlingar och en brännande, nästan plågsam hetta i munnen. Ämnet som ger chilifrukten dess starka smak heter kapsaicin. Det är lätt att tro att ämnet är koncentrerat i fruktens frön, men störst mängd finns faktiskt i fröfästet och i mellanväggarna. Ett effektivt sätt att minska hettan i chilin är att skära bort dessa delar.
Chilihettan skiljer sig markant mellan olika sorters frukter. En tumregel är att ju mindre och spetsigare chilifrukten är, desto starkare är den. Undantaget är habaneron som är både rund och het.
Om du vill ha mer exakta mått kan du vända dig till scovilleskalan som redovisar olika chilifrukters styrka – från mildaste mild till hetaste het. Medan en jalapeño ligger på omkring 2 500 scoville kan en habanero överstiga 300 000 scoville och en Trinidad scorpion 1,2 miljoner scoville.
Hettan är en sak. Men de flesta chiliodlare väljer nog frukten för dess fantastiska aromer och förmåga att lyfta andra smaker. För Sakura, som odlar ekologiskt och använder sin frukt till sås, har smaken alltid varit viktigast.
– Jag har inte försökt att få så mycket frukt som möjligt, eller så stark chili som möjligt. Jag har utgått ifrån smaken. Chili har en fantastisk smakrikedom. Det gör att det är en väldigt rolig gröda att odla, säger hon.
När vi besöker Sakuras chiliodling är plantorna fortfarande små och frukterna lätträknade. Det är tidig sommar och skördeperioden börjar först i slutet av augusti. De få chilifrukter som Sakura får syn på när hon vandrar över odlingen plockar hon genast bort, för att ge chiliplantorna mer utrymme att växa.
– I augusti kommer plantorna att vara ungefär en meter höga, berättar Sakura och demonstrerar höjden med hjälp av pinnen bredvid chiliplantan.
Under ett normalt odlingsår sår Sakura sina fröer i januari, sätter ut plantorna i maj, skördar mellan augusti och oktober, för att slutligen riva upp plantorna igen i slutet av oktober. Försommaren är en förhållandevis lugn odlingsperiod. Då och då berikar hon jorden med gödsel från granngården. Annars handlar det mest om att vattna, rensa ogräs och att se till att bladlössen håller sig borta från chiliplantorna.
– De är svåra att se. När man hittar den första vet man att det finns 10 000 till på odlingen. Jag bekämpar dem med guldögonsländelarver. De äter alla typer av bladlöss, förklarar hon.
Hitintills har Sakura fått goda skördar varje år och kunnat frakta rikligt med frukt till sin fabrik. Just det – nu kokar hon inte längre sin sås på Folkets hus. Hennes hobbyverksamhet har blivit ett företag med fem fastanställda och en egen liten såsfabrik i Landskrona. Under förra året levererade Skånsk Chili så mycket som 130 000 flaskor ekologisk hot sauce till Lidl, ICA och andra matbutiker runt om i landet.
Hur het är såsen då? Smaka en liten skvätt, så får du se. Visst kan det hända att tungan svider och svetten pärlar, men i sig är det inte farligt. Tvärtom kan en ”chilikick” både frigöra endorfiner och öka din förbränning!
Fyra favoritchilis
AJI CRISTAL
En vacker chilisort från Chile som ger stora skördar. Frukten mognar tidigt och skiftar från grönt till gult och slutligen till rött. Den skördas i det gula stadiet. Smaken har en hint av grapefrukt och passar i såväl sallader som grytor och gratänger.
Styrka: 30 000–50 000 scoville
ESPELETTE
Espelette kommer ursprungligen från Mexiko, men är idag ett viktigt inslag i det sydfranska köket. Chilifrukten mognar från grönt till rött. Färsk, grön espelette är ett trevligt alternativ till jalapeño. Frukt med högre mognadsgrad passar att torka och mixa till pulver.
Styrka: 1 500 scoville
JALAPEÑO
Klassisk chilisort från Mexiko som i regel skördas i det gröna stadiet. Frukten är saftig och har en smak som påminner om grön paprika. Färsk jalapeño kan användas för att ge sting till grytor, gratänger och äggrätter. Inlagd passar den som tacotillbehör.
Styrka: 2 500–8 000 scoville
HABANERO CARRIBEAN RED
En chilisort från Mexiko som mognar till en vacker, blodröd färg. Den är snäppet hetare än traditionell habanero och smaken präglas av exotisk frukt. Frukten är värmekänslig och gör sig bäst rå, till exempel som smaksättare i en marinad eller salsa.
Styrka: 300 000–350 000 scoville