Låt dig inspireras av Johan Erikkiläs recept! Här bjuder han på en dessert med choklad, sötpotatis och päron i fokus.
Ett sött avslut på sötpotatis. Ja, det blir det när kocken Johan Erkkilä står i köket. Receptet kan verka komplicerat, men både chokladcrèmen och fruktkompotten går att laga dagen innan för att spara tid. Servera ihop med ett glas vino santo som gifter sig med de fruktiga och karamelliserade tonerna på tallriken. Smaklig spis!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Chokladcrème
1 st sötpotatis (ca 300 g)
100 g mörk choklad (70–80 % kakao)
50 g olivolja
En nypa salt
(evt. 1–2 msk honung)
Fruktkompott
1 st päron
0,5 st sötpotatis (ca 150 g)
5 dl äppeljuice
Karamelliserat päronskal
Skal från 1 st päron
2 msk kakaonibs
1–2 msk florsocker
Kokoskaramell
0,5 dl socker
1 pkt kokosmjölk (2,5 dl)
Till servering
Rostade mandlar
Ätbara blommor
Vintips!
Terreno Vin Santo del Chianti 2014 (Nr 77263)
Gör så här
Skala och koka sötpotatisen till chokladcrèmen mjuk. Ta upp potatisen och spara 1,5 dl av kokvattnet. Tillsätt i en blender tillsammans med övriga ingredienser och mixa blandningen slät. Du kan även använda stavmixer. Låt stå i kylen, så att crèmen blir fastare.
Skala den andra sötpotatisen och päronet. Skär i tärningar, men spara skalet till senare. Koka bitarna på svag värme, tills de är nästintill genomkokta. Sötpotatisen behöver lite längre tid på spisen, så börja med den.
Torka päronskalet i ugnen på 50–70 grader.
Hetta upp en stekpanna och tillsätt det torra päronskalet tillsammans med kakaonibs. Häll över florsocker och rör om i pannan tills skalet blir karamelliserat. Lägg över skalet på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Hetta upp en stekpanna och tillsätt socker. Rör om till sockret smälter och häll sedan över kokosmjölk. Koka ned till en tjock karamell. Om den blir för tjock, tillsätt lite extra kokosmjölk och koka upp igen.
Vid servering, lägg chokladcrème i botten på tallriken och fruktkompotten ovanpå. Toppa med mandlar, päronskal och kokoskaramell. Avnjut tillsammans med vin santo i ett dessertvinsglas för bästa smakupplevelse.