Alexander Sjögren har tagit över stafettpinnen, efter Tommy Myllymäki, som Sveriges representant i Bocuse d’Or, Kock-VM 2017. Men först ska han tävla i Kock-EM i Budapest, den 10-11 maj 2016.
Han är en trogen Globalanvändare och kom till Sundqvist för att prova ut nya knivar och köksredskap att ha med sig under den intensiva träningsperioden som är upptrappningen till att ta sig hela vägen till toppen. Han har legat i hårdträning inför den svenska uttagningen och till sin hjälp har han 20-åriga Hampus Risberg, som trots sin unga ålder redan arbetar på världskapsnivå som commis till Alexander. Till vardags arbetar Hampus på restaurang Atmosfär i Malmö.
På den klassiska sportfrågan hur det kändes det att vinna Bocuse d’Or Sverige, svarar Alexander att det var en lättnad. Lättnad mentalt, lättnad över att all förberedelse och all tid han lagt ner gav resultat och lättnad över att ha lyckats!
Alexander har ingen matlagningsbakgrund hemifrån utan det var snarare hans vilja att skapa som tog honom till restaurangskolan.
– När jag var liten var jag ofta ute i ”snickarboa” och byggde saker, säger Alexander med ett leende. Men jag har väckt min fars intresse och dröm om att laga mat och fick han leva om sitt liv skulle det bli som kock, berättar han.
Alexander är en tävlingsmänniska och har självklart målet inställt på att vinna i Bocuse d’Or. Att komma tvåa finns inte, och det är den mentala inställningen man måste ha för det kräver mycket förberedelse och engagemang från många personer runt omkring honom att ta sig dit. Cirka 30 personer kommer att vara engagerade i allt från designen på tallriken, upplägget, materialval, hitta bästa råvarorna osv.
Alexander har tidigare tagit brons i Årets Kock två gånger, 2008 och 2009. Tävlingsmeriterna sträcker sig utanför matlagningen, det ni kanske inte visste om honom är att redan som ungdom, 1994, kom på femte plats i ungdoms SM som landsvägscyklist.
Alexander älskar havet, det ger honom både avslappning och energi. För att ha fokus och hålla gnistan uppe tänker han skaffa ett träningskök med utsikt över havet i Oskarshamn. När det finns tid över lägger han gärna den på att vara i sin kolonistuga där han bl.a. odlar jordärtskockor. Här får ni ta del av Alexanders recept på jordärtskockspuré som han själv säger är det bästa han vet. Receptet är ”höftat” eftersom Alexander inte själv arbetar efter recept och blev ombedd att på stående fot berätta hur han gör purén.
Recept
Ca 300 g jordärtskockor skrubbas, delas och läggs på bakplåtspapper tillsammans med några halverade vitlöksklyftor. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Blanda ca 2 msk Creme fraiche och ½ dl mjölk, koka upp tillsammans med de rostade jordärtskockorna. Mixa till en slät puré. Smaksätt med lite nymalen peppar och salt samt lite citronsaft. För den som vill göra det extra fint, kan du passera purén genom en finmaskig sil. Funkar till allt, lamm, fisk eller vegetariskt.