Presenteras av:
Hur vet du egentligen om ditt vin är dåligt? Vi listar tre vanliga defekter hos vin – och vilka tecken som är bra för dig att ha koll på.
KORKDEFEKT - GAMMAL KÄLLARE
Det vanligaste felet bakom ett dåligt vin är korkdefekt, det vill säga att vinet korkskadats. Defekten innebär inte att korken läckt eller att korksmulor hamnat i vinet – i stället handlar det om en reaktion mellan vinet och kemiska ämnen som finns i naturkorken, vanligtvis ämnet TCA.
Hur du märker det: Tydliga tecken på att ditt vin är korkdefekt är att det luktar och smakar unket. Tänk gammal källare, blöta tidningar och mögel.
Oxidation – RUTTET äpple
Smakar ditt vin ofräscht, platt eller beskt och bittert? Då är sannolikheten stor att ditt vin oxiderats, det vill säga kommit i kontakt med för stor mängd syre. Något som troligtvis skett i samband med att vinflaskans kork inte hållit tätt.
Hur du märker det: Vinet smakar och luktar ofräscht eller har tappat sin smak. Tänk gammalt äpple. Vinet har skiftat i färg (vita viner till gulbrunt och röda till brunt eller tegelfärgat).
Volatila syror – ättiksyra och aceton
Du doftar på flaskan och känner…vinäger? Då har det troligtvis bildats volatila syror i flaskan, som ett resultat av en reaktion mellan vinet och bakterier i luften.
Hur du märker det: För stora doser av volatila syror känntecknas av att vinet har en stickig doft av ättiksyra eller aceton och smakar surt.
DEFEKT ELLER INTE?
Ser ditt vin grumligt ut – med "grus" på botten eller vinfärgade flingor i sig? Ingen fara! Avvikelser av sådan karaktär beror oftast på mognadsfällning eller vinsten och är vanligt förekommande i vin som lagrats länge. Detta är således inget tecken på att vinet är defekt, även om det kan väcka sådana misstankar. Dessutom går det enkelt att få bort genom dekantering.
LÄR DIG DEKANTERA
Bort med fällning och fram med aromer – dekantering är något som i princip alla viner tjänar på. Dessutom är det betydligt lättare än vad du tror. Lär dig konsten av proffset Emma Ziemann.
LÄR DIG DEKANTERA