Syren passar till mer än bara dekoration på matbordet. Här bjuder vi på tre recept som visar hur du kan använda de väldoftande blommorna i både mat och dryck.
Ett säkert tecken på att sommaren verkligen är här är när syrenbuskarna blommar. Doften av syren är lätt att känna igen, men det är inte alla som vet hur den smakar. När du tillagar syren tonas aromerna ned något, vilket gör att den passar perfekt som smaksättare i söta rätter. Vi har samlat tre recept, där syrenen gör sig som bäst, som du hittar här under.
SYRENRECEPT
Ge Gin & Tonic en somrig twist med hjälp av syren! Syrenblommornas doft ger den annars enbärstunga drycken ett lättare känsla, samtidigt som den bidrar med en söt och god smak. Testa att inte garnera med blommorna för att låta dina gäster själva lista ut vad du smaksatt med.
Gin & Tonic med syren
Tumregeln när du kokar syrensaft är att ju färgstarkare blommor du har, desto mer färg får din saft. Både bondsyren och andra sorter går bra att använda, bara du följer tipsen vi berättar om i receptet.
Syrensaft med citron
Syrenen går inte bara att safta, utan den går även att sylta. Resultatet blir en lätt parfymerad marmelad som passar utmärkt till en ostbricka – eller varför inte att baka med? Följ vårt enkla recept!
Syrenmarmelad