Att koka saft på blommor är både gott och enkelt, om en håller koll på några olika faktorer! Här hittar du tipsen för ett perfekt resultat.
För att få en riktigt vacker färg på syrensaft är det en del att tänka på. Vita syrenblommor ger inte särskilt mycket färg, och inte heller bleka lila blommor. Ju mer färgstark saft en vill ha desto mer färgsprakande blommor behöver du. Dessutom påverkar syran du tillsätter hur färgen blir, och temperaturen när du kokar saften. Med det här receptet borde du få en djupt rosa saft, men kom alltså ihåg att du kan få olika resultat beroende på många faktorer.
INGREDIENSER
10 klasar syrenblommor
5 dl socker
5 dl citronjuice, ca 10 citroner
5 dl vatten
Gör så här
Börja med att skaka bort eventuellt smuts och annat från syrenen. Skär bort det mesta av de grova stjälkarna, men du behöver inte plocka loss blommorna. Lägg blommorna i en stor kastrull och häll över vatten, citron och socker. Värm på medelvärme under omrörning tills sockret lösts upp och vätskan är på väg att sjuda. Sila av saften direkt och förvara i glasflaska, och späd med vatten till servering.