Naturen är full av spännande ingredienser – inte bara svamp och bär. Här är 12 ätbara växter samt info om när och var du hittar dem.
Det har blivit populärt att plocka sin egen mat. Granskott, ätbara blommor och blad av olika är idag vanliga inslag på restaurangmenyer och i recept. Men vad är egentligen säkert att äta? Vi har listat några goda exempel som du med fördel kan plocka och äta under året.
Januari – Februari
Kråkbär
Kråkbär spås bli en ny stor exportvara. Bären är lika nyttiga som blåbär och växer i hela landet. Vanligast är att äta bären färska eller att använda dem i sylt eller saft, gärna blandade med andra bär.
Enbär
Enbär skördas ofta på sen höst och vinter, men går att hitta året om. Du kan använda dem till att göra egen enbärsdricka eller till att krydda brännvin och gin. Torkade bär är också goda som smaksättare i sås och grytor.
Mars – april
Brännässla
Nässlor är lätta att känna igen och skördas utan problem med handskar. Bladen kan du använda i varmrätter på samma sätt som spenat. Det är också gott att tillsätta nässlor i bröd eller att koka te eller soppa på dem.
Maskros
Maskrosor må ha ett dåligt rykte i trädgården, men har du testat att äta dem? Blommorna kan ätas hela, jäsas till vin eller kokas till saft. Rötterna kan du äta i stället för morötter och bladen i stället för ruccola.
Maj – juni
Ramslök
Ramslök har fått smeknamnet ”skogsvitlök”. Löken trivs i skuggiga, blöta lövskogar och går att hitta i hela södra Sverige. Bladen smakar bäst innan växten blommar. Frökapslarna går att lägga in till kapris.
Harsyra
Harsyra kallas ibland för skogens barometer, eftersom bladen fälls ihop när det väntas regn. Bladen har en citrusaktig smak. De passar utmärkt att använda som smakförstärkare i en sås eller i en grön sallad.
juli – augusti
Kirskål
Kirskål är en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades i klosterträdgårdar. De späda bladen går att plocka från vår till höst. Förväll dem och frys in i små portioner, så går de att njuta av som spenat resten av året.
Kardborre
Kardborrefrön är populära bland fåglar, men för oss människor är det roten som gäller. I Japan är roten en delikatess som går under namnet ”gobo”. Kardborre är en släkting till kronärtskocka och roten är lika nyttig som kål.
september – oktober
Havtorn
Havtorn är ett riktigt superbär. Trots sin lilla storlek är det fulladdat med antioxidanter, B-12 och C-vitamin. Du kan använda havtorn till att göra marmelad, glass, te eller vitaminshots. Bären är mycket sura att äta råa.
Marviol
Marviol växer vilt på strand- och stenstränder i södra Sverige. De späda bladen och stjälkarna gör sig bra i sallader. Smaken är, liksom ruccola, lite åt det skarpa hållet. Av den anledningen kallas marviol även för strandsenap.
november – december
Slånbär
Slånbär är ganska smaklösa, men de blir godare när första frosten slagit till. Bären kan skördas i stor mängd och har många olika användningsområden, såsom saft, gelé, sylt, likör och vin. Blommorna kan även användas till te.
Våtarv
Våtarv är världens vanligaste ogräs och en riktig vitaminbomb. Under sen höst och vinter är våtarven extra rik på C-vitamin. Använd våtarven som ingrediens i sallader, soppor och pajer eller mixa ner bladen i en smoothie.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.