Kock – ett framtidsyrke
Intresset för matlagning ökar och restaurangerna och matprogrammen på TV blir allt fler. Samtidigt har Sveriges restaurangutbildningar svårt att fylla sina platser. Varför är det egentligen så?
Den som utbildar sig till kock har idag alla möjligheter att få jobb. Nästan alla europeiska länder har brist på personal inom just hotell och restaurang. Restaurangbranschen är i högsta grad en bransch där det kommer finnas jobb i framtiden. Ändå är det svårt att få tillväxten på skolorna att öka.
Vi har frågat ett antal profiler i branschen om deras syn på saken. Gun Karlsson från Svenska Kockars Förening tror att problemet är att löner, arbetsvillkor och status inte tilltalar ungdomen idag.
– Många vill jobba med mat, men söker sig till tävlingar som Sveriges Mästerkock istället för att gå den långa vägen genom skolor, menar Gun.
Det finns också en utbredd uppfattning om att branschen måste bli bättre på att ta hand om sin personal. Allt från att ge ungdomar som kommer och gör sin praktik en bra introduktion till att ge anställd personal bra arbetsvillkor.
En som har tagit detta på stort allvar är krögaren Fredrik Eriksson. Han ser att branschen behöver bli tydligare och inte låta gammalt tänk och beteende styra. Som ett led i detta har Fredrik startat ett projekt som han kallar för ”Krogkoden”.
– Vi har skapat en digital plattform som gör det lättare för nyanställda att veta vad de kan förvänta sig av sin arbetsplats och tvärtom, förklarar Fredrik och fortsätter:
– Vi måste titta på den nya generationen och se vad de önskar och saknar.
En kock som tillhör den nya generationen är Hanna Lukowiesky på Lilla Bjers Gårdskrog i Visby. Hanna fastnade för kockyrket tidigt och har redan hunnit skaffa flera års erfarenhet i branschen. Även hon betonar vikten av att ge ett bra stöd till den som kommer som ny till en arbetsplats.
– Det är viktigt med mentorer, menar Hanna.
Ett annat sätt att locka unga förmågor är genom den inspiration som kocktävlingar kan erbjuda. Hanna är ett exempel på en ung kock som skördat många framgångar i tävlingssammanhang. Förra året vann hon Årets Ekokock och i år kom på trea i tävlingen Årets Unga Kock. Tidigare har hon ställt upp i den högaktuella tävlingen Gymnasie-SM.
Gymnasie-SM anordnas av branschorganisationen Visita. I år går tävlingen av stapeln i Grythyttan 22–23 mars. Här tävlar unga talanger i årkurs tre i grenarna hotell, turism, servering och kock. Syftet är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen samt att få fler att intressera sig för att jobba inom den.
Malin Wendt på Visita i Göteborg menar att branschen kommer att skrika efter unga talanger i framtiden. En ny rapport från Visita visar att den svenska besöksnäringen växte med 64 procent mellan åren 2000 och 2017.
– Besöksnäringen växer kraftigt och sedan millennieskiftet är sysselsättningstillväxten tre gånger så stor i besöksnäringen som på den övriga arbetsmarknaden. Möjligheten till jobb och utveckling är mycket stor, säger hon.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips