Norden dominerade i Bocuse d’Or 2019. Det blev guld till Danmark, silver till Sverige och brons till Norge i världens mest prestigefulla matlagningstävling.
Världsfinalen i Bocuse d'Or gick av stapeln i Lyon 29 – 30 januari 2019. Sveriges representant Sebastian Gibrand slutade på en andraplats och kan numera stoltsera med titeln världens näst bästa kock.
– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt, sa en mycket stolt Sebastian.
Till Lyon hade Sebastian med sig ett starkt team bestående av Tommy Myllymäki som coach, Gustav Leonhardt som commis (assisterande kock) samt Henrik Norström från Svenska Bocuse d’Or Akademien. Samma fyra tävlade tillsammans i Bocuse d’Or Europe (Kock-EM) i Turin 2018 och lyckades även då kamma hem ett svenskt silver. Under båda mästerskapen har Sundqvist varit med på plats och stöttat laget med knivar, stekpannor och glada hejarop. Totalt var det ett par hundra svenska supportar som följde tävlingen från läktaren i Lyon.
Att vinna guld i Bocuse d'Or är en dröm som få kockar får uppleva. Hittills är det bara en svensk kock som stått överst på pallen. Året var 1997 och kocken var Mathias Dahlgren. Kanske är det Sebastian Gibrand som blir näst på tur? Enligt Sebastian själv är det inte uteslutet att han kommer att ställa upp fler gånger.
– Om jag känner mig själv rätt är det inte riktigt över än, sa Sebastian efter tävlingen.
SEBASTIANS TÄVLINGSMENY
Menyn som tog Sverige till en andraplats i Bocuse d'Or. Bläddra till höger för att se rätterna i närbild.
- Fatpresentation Team Sweden 2019.
- Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur.
- Kall potatissallad med pepparrot, dill och krispiga örter. Grön sparris glaserad med aromatiska örter.
- Svensk ursprungspotatis tillagad i smör.
- Färserad kalvbräss med citrontimjan, brässerat shortrib av kalv. Kalvsky.
- Variation på svamp. Tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.
Foto: Emil Andersson & Morgan Ekner för Gastronomi Sverige