Hon drömmer om att japanska bakverk ska få en naturlig plats på svenska fikabord. Nu släpper hon en kokbok med sina bästa recept. Vi har träffat den japanska konditorn Ai Ventura.
Matcha-rulltårta, cheesecake smaksatt med yuzufrukt och vetebröd med bönfyllning. I kaféet på Östasiatiska muséet i Stockholm har Ai Ventura dukat upp en buffé med japanska godsaker. När hon flyttade till Stockholm för sex år sedan gick det inte att hitta den här typen av bakverk någonstans i staden. Tvärtom var konceptet med japansk bakning främmande för de flesta svenskar. Det bestämde sig Ai för att ändra på.
– Jag fick ett mål och en dröm om att introducera äkta japanska bakverk i Sverige, berättar hon.
Ai kommer ursprungligen från Tokyo, där hon också utbildat sig till konditor och drivit konditori. I Stockholm har hon ännu inte öppnat eget. Istället har hon spridit sin kärlek till japansk bakning genom catering, föreläsningar och olika pop-up-kaféer. Kaféet på Östasiatiska muséet har blivit en fast punkt för Ai. Här har hon bullat upp sina bakverk en gång i månaden sedan början av 2018.
Ai berättar att hon tagit med sig flera olika typer av bakverk till kaféet idag. Japanska bakverk kan nämligen delas in i tre kategorier: söta bröd (kashipan), traditionella bakverk (wagashi) och bakverk med inspiration från västvärlden (yogashi). Bland de västerländska bakverken hittar vi till exempel rulltårta, cheesecake och jordgubbstårta.
– I Japan är jordgubbstårta en jultårta. Man beställer den på konditori och står i långa köer för att hämta. Kanske som fettisdagen i Sverige? säger hon.
Enligt Ai är den största skillnaden mellan svenska och japanska bakverk finessen. Japanska bakverk är inte lika söta och har en mer delikat smak och konsistens. I Japan används inte heller socker i samma utsträckning. Bönor, pumpa och sötpotatis är typiska ingredienser i japansk bakning. De traditionella wagashibakverken består vanligen av bönkräm täckt av ett tunt lager risdeg.
Tillsammans avnjuter vi varsin wagashi på äkta japanskt vis, med en liten metallpinne, ihop med en kopp grönt matchate. Ai menar att det är viktigt att börja med bakverket och avsluta med teet.
– Wagashi är mycket sött och matchate är mycket bittert. Det gör att det passar mycket bra i munnen, avslutar hon.
Recepttips!
Lär dig att baka Japanese Cotton Cheesecake! Det är en superfluffig cheesecake som fullkomligt smälter i munnen när du äter den. Det ska nästan kännas som att äta ett moln.
Receptet kommer från Ais nya kokbok ”Japanska bakverk” som är utgiven av Natur & Kultur.
Till receptet