Presenteras av:
På hösten längtar vi efter rykande varma långkok. Extra gott smakar grytan om du serverar ett passande vin till. Här är våra bästa matchningar!
Hösten är en fantastisk tid för dig som gillar att röra om i grytan. Skogen, trädgården och matbutiken är alla packade av goda ingredienser. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad du kan skapa. Nedan hittar du några av våra favoritgrytor och passande vintips till recepten.
Med en önskan om många mysiga stunder i köket!
CHABLIS OCH FISKGRYTA
Vin till fiskgryta är en klassiker. Om det ska vara rött eller vitt i glaset är däremot en smaksak. Till en gryta med tydlig fräschör, som Louise Johanssons fiskgryta med fänkål och citron, är ett friskt vitt vin det bästa valet. Testa gärna ett krispigt Chardonnayvin från distriktet Chablis. Det passar både utmärkt att ha i grytan och att ställa fram på bordet.
Glas: Riedels Chardonnayglas
Recept: Louise Johanssons fisk- & skaldjursgryta
SANGIOVESE OCH COQ AU VIN
Coq au vin är en favorit från Frankrike med fågel, sidfläsk och rödvin. I originalreceptet ska det vara tupp, men i Stefan Karlssons tolkning är tuppen utbytt mot kyckling. Den här typen av rustik gryta passar bra ihop med ett fruktigt, smakrikt rött vin. Välj en italiensk Sangiovese i fyllig stil – eller en fruktig Syrah, om du vill gå på det franska spåret.
Glas: Riedels Syrahglas
Recept: Stefan Karlssons Coq au vin
ZINFANDEL OCH HÖGREVSCHILI
Låt doften av nymalda kryddor höja stämningen i köket i höst. Ett väldoftande recept från Lisa Lemke är hennes heta högrevschili. Grytan är smaksatt med allt ifrån chipotle och anchochili till vitlök, spiskummin och kanel. Till heta grytor ska du undvika att servera alltför sträva röda viner. Välj istället ett vin med varma, solmogna toner. Varför inte en amerikansk Zinfandel?
Glas: Riedels Zinfandelglas
Recept: Lisa Lemkes högrevschili