Presenteras av:
I fredags kväll slogs det med största sannolikhet ett världsrekord i champagneprovning – nu återstår bara att Guinness rekordbok ska godkänna att allt sköttes enligt de strikta reglerna.
Initiativtagarna Niclas Wilhelmsson och Niklas Steinwall hade bestämde sig för slå världsrekordet i champagneprovning och låta en dröm gå i uppfyllelse. Med 700 deltagare, 250 flaskor champagne och 2 300 Riedelglas trängdes många förväntansfulla människor som ville delta i världsrekordförsöket på restaurang Societeten i Varberg.
Tidigare städer där världsrekordet tagits är Paris och New York. Tills nyligen låg rekordet på 518 deltagare. Men den tionde september i år slogs det i Kalifornien, med 641 deltagare.
Världsrekordförsöket i Varberg skedde i samarbete med tre champagnevarumärken; Grönstedts Champagne Brut, Nicolas Feuillatte Blanc de Blanc 2006 och Canard Duchêne Cuvée Léonie Green. Det var med precision som de 250 champagneflaskorna korkades upp och hälldes i 2 300 Riedelglas, 6 centiliter i varje glas, vilket hade mätts upp som 13,5 centimeter från glasets fot.
De placerades på en numrerad mingelbricka och ingen tilläts smaka innan Nicklas först berättat om champagnes uppkomst, om hur den tillverkas och i vilka regioner i Frankrike champagnen tillverkats.
– Provningen måste ske enligt noggranna regler, sa Niclas Wilhelmsson. Provningen ska genomföras i en lokal med kontrollerade entréer för att antalet människor ska stämma överens med angivet antal vid registrering av försöket. Dokumentation i form av filmning samt fotografering måste ske.
Nicklas presenterade samarbetspartners där bland annat Riedel var medverkande och under största möjliga tystnad provsmakade gästerna det första glaset. Efter ytterligare beskrivning av de specifika champagnesorterna smakades andra och tredje glaset av. Därefter jublades det och skålades lite extra för det förhoppningsvis rätt genomförda världsrekordet.