Ulrika ställer krav
Ulrika Brydling är tjejen som man förknippar med ordet KRAV. Inte bara krav på sig själv och att allt hon gör ska vara i toppklass utan framförallt för att hon endast arbetar med KRAV-märkt och ekologisk mat. Kanske är det hennes ursprung från Jämtland, där man tog vara på naturens resurser och fick ”riktig äkta mat”, som har gjort att det är så viktigt för henne.
När Ulrika växte upp var hon och systern Carina, som också är kock, redan som små med i jaktlaget och lärde sig ta hand om alla delar på djuren. Men Ulrika påpekar att hon inte skjuter själv. – Där går gränsen säger hon, men hon har inga problem att ta hand om djuret efteråt. Hon använder sig oftast av sin köttyxa från Global när hon ska stycka. Nästa år kommer Ulrika ut med sin tredje kokbok om just vilt. - Det är så mycket nyttigare med viltkött som bland annat har en bättre balans i fettsyrorna eftersom djuren går fria och äter vad de är ämnade att äta.
Har du följt Kockarnas Kamp på TV4 har du säkert sett både Carina och Ulrika i respektive säsong 1 och 2. Ulrika berättar att det var väldigt roligt att få utbyta erfarenheter med alla de duktiga kockarna som var med och hon hade gärna hängt kvar lite längre i programmet men att åka ut mot såskungen Christer var ändå okej.
Ulrika och Carina driver idag restaurangen Brydlings på Åhléns som är KRAV-certifierad till den allra högsta nivån. Över 90 % av deras produkter är ekologiska. Hon är också juryordförande i Unga Ekokockars förening som arrangerar matlagningstävlingar riktade till restaurang- och livsmedelsgymnasier. Målet är att förbereda de blivande kockarna för det kommande yrkeslivet och erbjuda matlagning med utgångspunkt i ett långsiktigt hållbart samhälle. Tävlingsjuryn består av lika delar kvinnor och män och det är många kvinnor som är med och tävlar i förhållande till andra kocktävlingar. Redan nu i november startar tävlingen Unga Ekokockar och självklart delar Sundqvist Ulrikas hjärtefråga och är med och sponsrar tävlingen. Tävlingen startar med att råvarukorgen blir offentlig och under våren meddelas vilka inskickade bidrag och lag som gått vidare till de sex olika regionfinalerna som genomförs i april och maj. Både Ulrika och Sundqvist ser fram emot att många unga duktiga kockar kommer fram genom tävlingar så att mat-Sverige fortsätter att utvecklas.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide