Zassenhaus keramiska malverk är hårdare än stål vilket gör att kvarnen är outslitlig, sköter du om din kvarn rätt håller den livet ut. I det här inlägget får du tips på hur du ska ta hand om din pepparkvarn eller saltkvarn från Zassenhaus på bästa sätt.
Det keramiska malverket kan sättas igen av kryddor med mjukare konsistens, som exempelvis grön- och rosépeppar, och då är det bra att kunna ta isär malverket för rengöring. Filmen visar också hur du fyller på kvarnen, tar isär den och hur du får perfekt malstorlek på dina kryddor. Med en väl fungerande kryddkvarn från Zassenhaus är det bara att sätta igång och krydda din vardag!
• Påfyllning - Skruva av knoppen, ta av överdelen på kvarnen och fyll på med torra kryddor. Kryddsorter med mjukare konsistens, så som rosé- och grönpeppar, kan användas uppblandade men blanda gärna med torrare kryddsorter som svart och vitpeppar, då minskar risken att kvarnen ”sätter igen sig”. Undvik också att använda flingsalt som är tätare och lättare sätter igen malverket. Placera tillbaka överdelen och skruva fast knoppen igen utan att dra åt för hårt då det försvårar malningen.
• Användning - Vrid det steglösa malverket till önskad kornstorlek. Det går fritt att välja från finkornigt till grovmalet.
• Undvik - Torka av kvarnen efter användning. Om kvarnen blir blöt kan lacken skadas och höljet i träet spricka. Torka alltid av även runt om kring kvarnen. Ett tips är att försöka undvika att mala för nära över ånga då detta gör att kryddor och salt bäckar igen i malverket vilket gör det mera tung-vridet. Om man då tar i är det risk att muttern kuggar över. Skulle kvarnen sätta igen se punkten ”Ta isär”.
• Göra rent - Häll torrt, okokt ris i kvarnen och vrid igenom några varv för att rengöra malverket från eventuellt fett som fastnat från kryddorna. Töm sedan ut riset.
• Ta isär - Töm kvarnen på kryddor. Öppna malverket så mycket det går och vrid över spärren. Vid behov använd en rundad kniv eller liknande för att lossa på spärren genom att trycka in den så kransen på malverket kan gå förbi. Plocka loss de olika delarna och lägg dem i ordning som de ska sättas tillbaka. Dra sedan ur axeln genom kvarnen.
• Borsta rent - Ta en borste, pensel eller liknande och borsta rent de olika delarna. Sätt tillbaka malverket på samma sätt som det togs isär. Fyll på med önskad krydda och kvarnen är reda att mala vidare.
Zassenhaus ambassadör Louise Johansson vann Sveriges mästerkock 2011 och Kockarnas kamp 2022. Följ med till Grötö och ta chansen att lära känna Louise bättre!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.