Osaltat, lätt, normal eller extra salt? Smör har på senare år fått ett ordentligt uppsving och finns idag i en rad olika sorter och variationer.
Framförallt har strålkastarljuset riktats mot det omåttligt populära nötsmöret, som hos många ses som ett givet tillbehör till morgongröten, smörgåsen eller smoothien. Oavsett om du ser dig själv som en jordnöts-, cashew-, eller mandelfantast så är en sak säker: nötsmör är både gott och enkelt att göra själv. Dessutom går det att variera i oändlighet och är ett bra alternativ för dig som vill få in ett hållbarhetstänk i matlagningen.
Hållbarhet tänker du? Ja, till och med i smör kan du använda rester av råvaror som nått sitt bäst före-datum. Färska kryddor som har torkat är ett ypperligt exempel på sådant du kan använda för att addera det där lilla extra i ditt bordssmör. Eller varför inte gå steget längre och göra eget smör av kikärtor, bönor eller andra typer av baljväxter? För att inspirera dig till att ta smöret till nästa nivå har vi samlat tre av våra fetaste recept som både är goda och enkla att göra hemma. Så att du nu med små medel kan utföra smöriga stordåd!
Tre smörtips
Kikärtssmör
Rosta 1 tsk fänkålsfrö i en torr stekpanna och mortla. Lägg 200 g kikärtor, ½ dl kikärtsspad, 1 dl matolja och fänkålsfrö i en mixer. Mixa till en slät blandning. Smaka av med salt.
Cashewsmör
Rosta 200 g cashewnötter i ugn, ca 10 minuter. Låt svalna. Mixa nötterna med en stavmixer. Blanda ner 2-4 msk rapsolja till bredbar konsistens. Smaka av med salt.
Vispat brynt smör
Bryn 125 g osaltat smör i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Kyl och låt stelna. Vispa smöret fluffigt med hjälp av en elvisp. Smaksätt med flingsalt.