Presenteras av:
Scanpan är bäst i test – åter igen. Den här gången är det Scanpan TechnIQ som kniper en förstaplats i Testfaktas stekpannetest.
Om det är något som Scanpan kan så är det att tillverka stekare i världsklass. Ända sedan starten 1956 har företaget legat i framkant när det gäller att ta fram nya, banbrytande produkter och under de senaste åren har pannorna prisats i test efter test. 2021 är inget undantag – i år står TechnIQ-pannan högst upp på pallen i Testfaktas stekpannetest.
Scanpans framgångssaga kan framförallt tillskrivas den slitstarka non-stick-beläggningen som finns på alla Scanpans belagda pannor. Beläggningen är unik i sitt slag. Det är extremt tålig, ger ett perfekt stekresultat och gör att pannan är otroligt enkel att hålla ren.
SÅ GICK TESTET TILL
Testfakta lät Interteks laboratorium i tyska Fürth testa nio olika stekpannor med non-stick-funktion. Bland pannorna fanns fyra med keramisk beläggning och fem med PTFE-beläggning. Testet bestod av tre delmoment, där resultatet från samtliga tre tester viktades samman till ett totalbetyg. Här bedömdes pannornas konstruktion & kvalitet (20 % av totalbetyget), värmeegenskaper (40 %) och ytbeläggning (40 %). Totalbetyget summerades och presenterades via bedömningsskalan 1–10. Laboratorieingenjör Alexander Michel utförde testet.
slutresultat
Resultatet från testet visade på relativt stora skillnader i pannornas värmeegenskaper (värmespridning, värmekapacitet, värmefördelning etc.), men att den största skillnaden fanns på ytan. Här kunde Michel urskilja en tydlig skillnad mellan en PTFE-belagd stekpanna och en keramisk. Resultatet från nötningsprovet visade nämligen att de keramiska pannorna, trots en hårdare och något mer tålig yta, förlorade sina non stick-egenskaper betydligt snabbare än en PTFE-belagd.
Scanpan TechnIQ landade på 9,3 i slutbetyg. Ta del av testet i helhet här.
Om Scanpan TechnIQ
Scanpan TechnIQ är resultatet av ett unikt samarbete med professionella kockar. Med den här serien sätter Scanpan en ny standard för vad en belagd stekpanna ska klara av. Stekpannan har en grov textur som påminner om ytan på en gjutjärnspanna. Samtidigt är den lika lätt att steka i och att hålla ren som en traditionell non-stick-panna.
LÄS MER