Presenteras av:
Finns det något godare än choklad och rödvin? Ja, ibland kan faktiskt ett vitt vin eller ett portvin passa bättre till chokladkakan. Här är tre lyckade matchningar!
Vin och choklad är två av livets verkliga delikatesser. Men ibland blir plus och plus minus. När du kombinerar choklad med vin gör du klokt i att leta efter smaker som kompletterar varandra, snarare än smaker som är lika. Väljer du exempelvis ett kraftigt rött vin till en kraftig choklad finns det risk att du får en bitter eftersmak i munnen.
Vi tipsar om tre vin- och chokladkombinationer som inte kan bli fel.
VIT CHOKLAD OCH SAUTERNES
Ju ljusare choklad desto ljusare vin. Det är en bra tumregel. Vit choklad innehåller ingen kakaomassa utan endast kakaosmör, vilket gör den både ljusare och sötare än annan choklad. Testa att dricka ett vitt dessertvin till, gärna ett Sauternesvin eller en solmogen Riesling. Tonerna av tropisk frukt går i perfekt harmoni med den krämiga chokladen.
Se glastips
LJUS CHOKLAD OCH PINOT NOIR
Mjölkchoklad är i regel mild och ganska söt. Vissa sorter är nötiga, medan andra har mer kolaliknande toner. Här finns det många viner som kan passa till. Det som avgör är smaksättningen och kakaohalten. Till en kvalitativ choklad med 30–40 procent kakao passar ett lättare rött vin med fruktsötma. Varför inte en Pinot Noir från Nya världen?
Se glastips
MÖRK CHOKLAD OCH PORTVIN
Det är lätt att tro att mörk choklad ska avnjutas med ett vin i samma kaliber. Men i det här fallet är ett mustigt rött vin ett dåligt val, då det blir en mismatch mellan bitterheten i chokladen och strävheten i vinet. Välj ett portvin istället! Portvinet har en delikat sötma med toner av kaffe och mörk sirap, vilket rimmar utmärkt med mörk choklad.
Se glastips