Porchetta är en italiensk maträtt som med fördel görs på fläsksida. Du fördelar vitlök och örter över köttet, rullar ihop det till en rulltårta och bakar i ugnen på låg värme. Det färdigstekta köttet kan du antingen servera tillsammans med ugnsrostad potatis och en fräsch sallad, eller på klassiskt italienskt vis: som pålägg på en panini eller ciabatta.
Ingredienser
8 portioner
1 kvadratisk bit fläsksida, med svål (ca 1,5 kg)
4 vitlöksklyftor, rivna
En knippe rosmarin, hackad
En knippe salvia, hackad
Salt
Bindgarn
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg köttet på en skärbräda med svålen nedåt. Strö över vitlöken och örterna. Rulla ihop köttet och bind med steksnöre eller i nät.
Lägg porchettan i en långpanna och tillaga i ugn, ca 60 minuter. Ta ut pannan och pensla rullen med skyn som bildats i ugnen. Du kan också använda smält smör om pannan är torr. Gnid in svålen med rikligt med salt och sätt tillbaka porchettan i ugnen.
Stek i ytterligare en timme, eller tills innertemperaturen når 70 grader. Avsluta med att sätta på grillfunktionen i några minuter, men håll hela tiden koll på svålen. Den ska bli knaprig – inte bränd.
Skiva upp porchettarullen i tunna skivor och servera som pålägg på en lyxig macka. Fantastiskt gott!
SÅ STYCKAR DU GRISSIDA
Testa att köpa en hel grissida och stycka den själv. I Globals knivskola visar Johan Backéus, Årets Kock 2017, hur du tar dig an en grissida på bäst sätt. Några enkla drag med kniven är allt som krävs för att du ska få ut fina styckdetaljer i form av spare ribs, bacon och sidfläsk.
I Globals knivskola lär Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, dig att putsa filén ren från fett och hinnor samt vad du bör tänka på när du portionerar köttet.
Gör något nytt till helgfrukosten! Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson bjuder på ett recept med pocherat ägg, jordärtskocka och ostronskivling på surdegsbröd.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.