Presenteras av:
Är en drinkmässa verkligen komplett utan David Kringlund? Förmodligen inte. Vi träffar den välrenommerade bartendern i Eriksbergshallen i Göteborg och tar chansen att lära känna honom bättre.
Någonstans i världen är det efter lunch. Tanken tröstar mig när jag kliver av Älvsnabben på Hisingen i Göteborg och styr stegen västerut mot Eriksbergshallen. Dagen till ära är det nämligen här som Drinkmässan 2024 huserar. Det är Sveriges största cocktailevent som för andra året i rad lockat hundratals nyfikna drinknördar över Göta Älv – mig inkluderad.
En som också är på plats bland montrarna idag – men som inte kräver någon större introduktion i sammanhanget – är dryckesprofilen David Kringlund. Tillsammans med branschkollegan Emil Åreng utgör han mässans meriterade ambassadörsduo och stora dragplåster. På egen hand, däremot, har han rollen som ambassadör för Cocktail Club och för glasserien Riedel Drink Specific, vilket är den huvudsakliga anledningen till vårt möte.
– Vad sägs om att vi kör i gång med första daiquirin? frågar David och rättar till de runda glasögonen på nästippen.
Han böjer sig ned och trollar fram ett sourglas bakom bardisken.
– Riedel Drink Specific, såklart, säger han och ler.
På den svenska drinkscenen är David Kringlund långt ifrån en nykomling. Den 33-åriga värmlänningen räknas som en av Sveriges främsta bartenders. Genom åren har han byggt upp en framgångsrik karriär – både bakom baren som bartender och framför kameran som Youtuber. Men hur tog karriären och intresset för dryck egentligen fart?
David berättar att det var i tonåren som han fick smak för bartenderyrket, då han jobbade i baren på Selma Spa i värmländska Sunne.
– Den där baren alltså... Den hade i princip alla spritdrycker du kan tänka dig. Det var verkligen ett enormt utbud och vi kunde blanda nästan vilka drinkar som helst.
Tillgången till ett omfattande dryckesutbud hjälpte David att snabbt bekanta sig med olika spritsorter, smaker och stilar. Han lärde sig mer, experimenterade och utvecklade sitt intresse. Resultatet blev en flytt till Stockholm, där han utbildade sig till bartender och därefter fick jobb på TGI Fridays vid Stureplan.
– Det låter kanske inte så märkvärdigt, men till historien hör att TGI Fridays på den tiden var något alldeles extra. Då ville du verkligen jobba där, förklarar David.
Hur kommer det sig?
– Det var ett annat fokus där – både på drinkarna och på arbetet bakom baren. Det var nytänkande. Du vet de där glass- och godisdrinkarna? De skulle jag ändå vilja påstå att TGI Fridays var först med, till exempel.
I Davids fall var det varken chokladsåsen eller de sura skallarna som lockade, utan möjligheten till att fördjupa sig i "flair bartending", även kallat "flairing". Begreppet syftar på de tricks, rörelser och konster som bartenders använder för att underhålla gästerna medan de blandar sina drinkar och hanterar sina redskap, såsom flaskor och shakers.
Precis som det mesta David nördar ner sig i, lärde han sig även bemästra den ädla konsten att ”flaira”. Från sitt första arbetspass på TGIF dröjde det inte länge innan han kammade hem segern i bartender-VM 2011.
Du har redan hunnit med otroligt mycket i din karriär och till det kan du addera din framgång i sociala medier. Vad har varit roligast?
– Oj, det finns ju massor av saker. Men jag tror att jag har som roligast när jag får lov att nörda ner mig i något specifikt. När jag får dissekera en drink eller läsa på om en viss teknik eller dryckessort. Det märkte jag tydligt när jag jobbade på Kåken på Regeringsgatan – att det där nörderiet, det var min grej.
Kåken, en dåtida bakficka till Niklas Ekstedts krog 1900, beskriver David som Stockholms bästa bar vid tidpunkten och en plats för de verkligt intresserade.
– Det var en "speakeasy-bar" som drevs av ett gäng spritnördar som hade ett otroligt fokuserat cocktailprogram. Drinkmenyn diskuterade vi oss fram till tillsammans. Det var en strategisk och detaljerad sida av yrket som jag inte upplevt innan, berättar han.
På tal om detaljerat – under vår pratstund har David gjort klart två olika daiquiris och jag måste nu göra mitt bästa för att hålla fingrarna i styr. Den ena, en jordgubbsdaiquiri med mynta, serverar han i ett highballglas med en riklig mängd is. Tankarna vandrar i väg och plötsligt befinner jag mig på en soldränkt sandstrand någonstans i Grekland eller Spanien. Den andra, en körsbärsdaiquiri med lime, hamnar i ett rocksglas och garneras med ett skinande rött körsbär.
Det ser på gränsen till polerat ut. Vem vet, tänker jag, det kanske det är? Med tanke på Davids öga för detaljer hade det inte varit alldeles otroligt.
Hur kommer det sig att du väljer att blanda olika sorters daiquiris?
– Jag tycker att det representerar det lekfulla med bartending väldigt bra. Att det inte alltid krävs stora medel för att skapa drinkar som överraskar gästerna, utan att det kan räcka med en liten twist på ett grundrecept. Det behöver inte heller vara en smak eller ingrediens, utan det kan vara minst lika spännande att jobba med olika tekniker, texturer, temperaturer och glas.
Kan du ge några exempel?
– För textur så gillar jag bland annat att jobba med skum – äggviteskum, kokosskum och så vidare. Det ger en intressant kontrast till drinken. Att arbeta med olika temperaturer kan också ge en oväntad twist till drinken och förhöja smaken. Som att byta ut grädden i en Irish Coffee mot vaniljglass, för att skapa en temperaturskillnad. Eller varför inte vända på det och testa att servera en kall drink med ett varmt skum på toppen? Det kommer garanterat överraska gästen.
Hur tänker du när det kommer till val av glas?
– Valet av drinkglas och sättet du serverar drinken på kan i sin tur förändra hela upplevelsen. Gör du två exakt likadana daiquiris och serverar den ena i ett sourglas och den andra i en gigantisk vinkupa så kommer gästen garanterat att uppleva de två drinkarna på olika sätt. Här kan det också vara kul att utmana sig själv och tänka helt utanför boxen.
Hur då utanför boxen?
– Nästa gång du står hemma och ska blanda dig din favoritdrink, överväg hur du kan använda olika tekniker för att leka runt. Inte bara med drinken, utan med gästens sinnen. Var nyfiken! Då blir det både roligare och godare. Eller ja, kanske inte alltid godare – men i alla fall betydligt roligare.
DAVIDS 3 MÅSTE-GLAS
Rocks
Passar till drinkar ”on the rocks”, det vill säga som avnjuts med krossad is eller stora iskuber. En Thai Basil, till exempel.
Highball
Ett glas för longdrinks som serveras med en riklig mängd is och därför kräver utrymme. Tänk Mojito, GT och Tom Collins.
Sour
Förstavalet till sourdrinkar och andra cocktails med skum. Glaset har en hög fot och en kupa med utvikt kant – perfekt för det där riktigt fluffiga äggviteskummet.