Presenteras av:
Mr Global, Mino Tsuchida, har åter varit på Sverigebesök och visat hur en slipsten ska dras. Han var här för två år sedan och då trodde vi att det skulle bli sista gången då många i hans ålder valt att pensionera sig för länge sedan. Men inte Mino, nu lovade han till och med att komma tillbaks igen.
– Gissa min ålder, brukar han glatt säga till folk, för han vet att det inte är många som tror att han är 73 år.
Mino föddes 1938 och växte upp på en bondgård. Det är mycket som behöver slipas på landet och grundkunskaperna satt sig tidigt. Vid 18 års ålder, direkt efter high school, började han jobba heltid på Seki Cutlery Manufacturing Co. Mino startade sitt företag Master Cutlery och sökte efter en unik produkt. En kväll när han var ute med en gammal vän, vd för Yoshikin, berättade han att de precis hade tagit fram en ny knivserie med hjälp av den lokala designern Komin Yamada. Det var 12 stycken modeller som kallades Global.
1989 fick John Sundqvist syn på de underliga knivarna och året efter säkrade han rättigheterna för den svenska marknaden. Det dröjde till 1993 innan efterfrågan började öka på allvar. Då fullkomligt exploderade marknaden och Yoshikinfabriken fick problem med att kunna fylla efterfrågan. Idag 2011, trots en helt ny Yoshikin fabrik som producerar 1.2 miljoner produkter i 100 olika modeller, är produkterna fortfarande uppbokade flera månader fram i tiden.
Under sitt besök i Stockholm tittade Mino bland annat förbi Restaurangakademien och bjöd på en mycket uppskattad slipdemonstration.
Kökschef Marcus och Mino trivdes ihop och det blev många glada skratt.
Även en Globalkniv kan behöva slipas, helst på slipsten enligt Mino Tsuchida.
Daniel Sundqvist har full uppmärksamhet av personalen på Restaurangakademien när han pratar om slipvinklar och knivens uppbyggnad.
Det är stor skillnad på hur vassa olika knivmärken går att få vilket Mino visar i sitt skärdiagram.