Med smak för vanilj
Vanilj är en av de ljuvligaste dofterna som finns och det vattnas i munnen när doften av nybakta vaniljbullar sprider sig i ett rum. Kanske är det främst med sötsaker vi förknippar vanilj, men faktum är att vanilj också är väldigt nyttigt. Många vet att acai är en superfrukt med högt orac-värde som är ett mått på antioxidant effekt. Men vanilj har ett ännu högre orac-värde. Den är antiinflammatorisk och kan sänka kolesterolet.
När de spanska och portugisiska sjöfararna anlände till Mexikos kust på 1500-talet tog de med sig vaniljen till Afrika och Asien och kallade den ”liten kapsel”. Fram till mitten av 1800-talet var Mexiko den största producenten av vanilj. Idag står Madagaskar för hälften av världens vaniljproduktion medan Mexiko reducerats till en ytterst marginell producent.
Vanilj härstammar från orkidén Vanilla planifolia och är en klätterväxt som slingrar sig upp för träd, pålar eller andra stöd. Den kan bli 30 meter hög och växer i skogar eller på plantage. Varje vaniljblomma måste pollineras manuellt. Från vaniljblommornas torkade frökapslar framställs vaniljstången som är den aromatiska frukten som blir efter blomman. Den är svårodlad och kräver speciella förhållanden och därför uppskattar man att 95% av allt som säljs som vanilj, egentligen är artificiell vanillin. Vanillin framställs oftast av lignin, vilket är ämnet som binder samman cellulosa till ved. När man framställer pappersmassa skiljer man ligninet från cellulosan innan man renarligninet som därefter förädlas till vanillin.
En som kan det mesta om vanilj är Johan Hedberg, mer känd som Matgeek. Han importerar och säljer vanilj från Madagaskar.
- Den vanilj man vanligast pratar om är Bourbonvanilj och Tahitivanilj. Den sistnämnda brukar lyftas av många konditorer men det är en annan växt än Bourbonvaniljen och även om den är kraftigare i vanillinstyrka saknar den många av de finare dofterna och lämpar sig heller inte för varm användning, säger Johan.
- Det fantastiska med vaniljen är att den likt vindruvan påverkas av växtförhållanden och hanteringen efter skörd. Den kan vara som en bredsida av kraftfulla dofter som hänger sig kvar i munnen, envist men underbart. Eller så smeker den med subtila toner. Att få hålla en perfekt tillverkad vaniljstång i sin hand, mjuk och oljig är lika underbart varje gång, avslutar Johan
VANILJSTÅNG
Vaniljplantan är en orkidé som växer i tropiskt klimat. Blomman, som ska pollineras manuellt, varar bara en dag och ger högst en frukt. Det går åt cirka 5 kilo gröna vaniljstänger för att producera 1 kilo bearbetad vanilj. Vanilj har antioxidantiska och antiinflammatoriska effekter. Förvara vaniljstången i tätslutande burk eller väl invirad i plastfolie så den inte torkar ut.
Notisen är hämtad ur nummer 1-2016 av Sundqvists magalog STEEL.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips