Många järn i elden hos Mugwort
I ett industriområde i Gråbo, en halvtimme utanför Göteborg, ligger ett grillmecka. Mugworts BBQ Schack har de senste åren fått gäster att vallfärda för deras goda mat, och inte minst för deras såser. Men det var inte många som kände till Grillmästaren i Gråbo, när han 2018 var med och vann EM-mästerskapen i BBQ-sås som nykomling.
Grillmästaren i Gråbo var det namn som Johan Kullberg kallade sig när han började att grilla åt andra för några år sedan. Han har alltid älskat att grilla, men efter en magoperation för några år sedan blev han tvungen att skära ned på hur mycket grillad mat han kunde äta själv. Johan jobbade då som säljare och grillade mest för familj och vänner på helgerna, och kunde enkelt äta ett kilo revben utan problem berättar han. Efter operationen fick han i sig betydligt mindre, men han ville grilla precis lika mycket.
Han fick idén att skriva i en lokal grupp på Facebook, och frågade om någon skulle vara intresserad av att köpa lite revben av honom som han ändå tänkt grilla. Gensvaret blev stort från början, och fortsatte bara att växa. Det blev sådana mängder att Johan hade människor som väntade i hela hans trädgård när han kom hem från sitt vanliga jobb för att börja grilla. Det var ett första kvitto på att det här nog skulle kunna bli något större.
Ett år senare hade Johan med hjälp av vänner och familj startat en lite mer ordentlig helgverksamhet av grillandet. Då höll de till i ett skjul i industriområdet där Mugworts ligger idag. Det året, 2018, kom även ett ännu större kvitto på hans skicklighet. Han och några andra rutinerade grillande vänner tävlade i svenska och europeiska grillmästerskapen i Brösarp i Skåne, och det gick över förväntan. De vann pallplatser i SM för deras kyckling och revben, men det var ingen av dessa titlar som skulle bli den mest minnesvärda.
- Alla i laget tyckte att de gjorde den godaste grillsåsen, så vi bestämde oss för att göra ett blindtest för att bestämma vilken vi skulle tävla med. Min fru Sanna hjälpte till att utföra det, och det slutade med att min vann omröstningen, berättar Johan.
BBQ-sås in a pinch
Om Johan ska grilla hemma hos någon som inte har BBQ-sås hemma, så är det så här han löser problemet med vanliga ingredienser från skafferiet. Lite syra, sötma, sälta och rökighet!
Recept
Tur var väl det. Såsen visade sig även falla juryn i smaken, och ingen i laget kunde riktigt tro det när det ropades ut att Mugworts hade vunnit SM-guld för bästa BBQ-sås. Än mindre kunde de tro det när det senare även stod klart att de blivit europamästare i BBQ-sås 2018.
Johan hade visat vad han gick för, och ordet om han och Sannas helgverksamhet i lilla Gråbo spred sig ännu mer. Folk började åka riktigt långt för att smaka på mästarsåsen och dess skapares mat. Det var lapp på luckan varje helg, men sommaren 2018 bjöd på svåra restriktioner för Johan och Sanna som grillade all sin mat utomhus. Det var strängt grillförbud, så det blev enbart smash-hamburgare på stekbord som kunde tillagas. Samtidigt fick de chansen att utöka sin verksamhet, då en stor lokal bredvid dem i industriområdet stod tom. Där inne ställde de så många smokers som möjligt för att följa reglerna kring grillförbudet, och fettfläckarna på golvet från dem går att se än idag. Det är nämligen i samma lokal som Mugworts idag har sitt välkända BBQ-schack.
Lokalen i sig är väldigt stor och sparsmakat inredd. Varje detalj som finns berättar något om deras historia. Som den enda smokern som står kvar i det som nu är restaurangen, som Sanna fått i present av Johan. Eller ölflaskan bakom baren som Johans vän Tobbe bryggde åt honom vilket ledde fram till namnbytet på företaget. Tobbes hemmabryggeri hette Mugworts Brewery, vilket är vad ogräset gråbo heter på engelska.
Framme vid kassan hittar en två små bubblehead-figurer föreställandes Donald Trump och Barack Obama, som små souvenirer från USA-resor. Bredvid dem står vinnarsåsen från EM 2018 uppradade i snygga flaskor. Idag säljs Mugworts egna BBQ-såser i ungefär 160 butiker runt om i landet, i ständigt lite nya smaker. Alla har den ursprungliga såsen som grund, och från den byggs smakerna upp för olika ändamål. Att bli livsmedelsproducent innebar vissa utmaningar för Johan, som aldrig hade sysslat med sådan produktion innan. Han vill fånga det som gör Mugwort till Mugwort på flaska, samtidigt som han följde alla strikta regler.
- Först var det innehållsförteckning som vi behövde fixa och sedan var det konsumentkontakt. Jag fick igenom att det står att de inte ska ringa innan klockan åtta till numret för att jag är morgontrött, och helst inte efter 22. Måste de ringa på morgonen får de ringa till Sanna.
Bland innehållsförteckningarna angivna på flaskorna hittar en ingredienser listade som ”en djupt rotad hemlighet” och ”en fet skopa kärlek och några nävar stolthet”. Johans och Sannas personligheter lyser verkligen igenom i deras produkter, men det är på plats i Gråbo som de föredrar att träffa sina kunder och prata om hantverket. Den första kunden på plats en dag kan enkelt få slå sig ned och dricka kaffe och snacka lite innan det första köttet är klart, och det är att få höra människors reaktioner och se deras nöjda ansikten som gör hela den liten krokiga resan till att driva ett BBQ-schack värt det enligt dem. Det är dessutom på den vägen som ryktet om den goda grillmaten i Gråbo främst spridit sig, från en nöjd besökare till en annan. Det är den främsta formen av marknadsföring de förlitat sig på, och är det ärlighet som varar längst har Mugworts goda chanser att finnas kvar i all oändlighet. Det är det viktigaste kvittot på framgång enligt dem, även om det inte skadar att ha ett EM-guld med i bagaget.
RELATERADe produkter
LiknandE läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips