Första steget mot att bli fullfjädrad knivexpert? Lär dig bemästra språket med hjälp av vårt vassa knivlexikon!
Du behöver inte ha gått i kockskola för att veta att en bra kniv är a och o när det kommer till lyckad matlagning. Om du vill vara säker på att leverera vid skärbrädan – ja, då är det extra viktigt att du garderat dig med rätt utrustning för ändamålet. Men vad vet du egentligen om köksknivar? Vad är skillnaden på en kockkniv, en vågtandad allkniv och en olivslipad santokukniv?
Första steget mot att bli fullfjädrad knivexpert är att bemästra språket. Som hjälp på traven har vi därför satt ihop en ordlista över våra vanligaste och viktigaste knivtermer. Det lexikon du behöver, helt enkelt, för att ta dig ur kniviga situationer.
Kniv som går att använda till det mesta; till att hacka lök, chili, örter, mindre rotfrukter och frukter. Kan beskrivas som en hybrid mellan en kockkniv och en skalkniv.
Bladrygg
Ord för knivens rygg eller kortsida. Bladryggen är sällan helt rak utan ”sluttar ned” mot knivens spets.
BRÖDKNIV
Kniv som är utformad för att du enkelt ska kunna skära igenom skorpan på nybakat bröd. Eggen på en brödkniv är i regel tandad.
DIAMANTSKÄRPSTAV
Skärpstav i grövre modell som, vid behov, används innan en keramisk skärpstav. En diamantskärpstav avverkar stål på kniven och slipar fram en ny egg.
Term för att beskriva den arbetande vassa kanten på en kniv. Även kallad udd.
ENKELSLIPAD
Knivblad som endast är slipat på ena sidan. En enkelslipad kniv kan vara såväl höger- som vänsterslipad.
ENKELSTÅL
Term för att beskriva ett knivblad som består av en sorts stål.
Filékniv
En mycket följsam kniv som ofta har ett flexibelt och relativt smalt blad. Kan användas till att filéa fisk såväl som till att putsa bort senor och fett från kött.
Fintandad egg
Egg med liten tandning. Den gör sig särskilt bra till frukt och grönt med mjukt skal, som annars kan vara besvärliga att skära upp.
GRÖNSAKSHACKA
Kniv som framför allt används till att hacka eller skiva grönsaker. Kniven har ett rektangulärt blad, något som gör den särskilt lämpad för intensivt, snabbt hackande.
HAMRAT STÅL
Stål vars yta har hamrats. Detta främst i estetiskt syfte, för att ge stålet en viss yta eller finish.
högerslipad kniv
Kniv med blad som endast är slipat på högra sidan. Passar till högerhänta kockar.
KERAMISK SKÄRPSTAV
Skärpstav i keramik som används regelbundet, för att skärpa upp en egg som blivit något slö.
kinesisk hacka
En grov grönsakshacka med högt, brett knivblad. Tyngden i bladet underlättar när du arbetar med stora grönsaker och rotfrukter.
knivblock
Förvaring för knivar. Kallas även knivställ.
KNIVetui
Väska/förvaring för knivar.
KNIVmakare
Yrkestitel för person som arbetar med en eller flera delar av knivtillverkningsprocessen.
KNIVskaft
Knivens handtag.
Kockkniv
En av de vanligaste knivarna i köket, som går att använda till det mesta. Kockkniven har ett stort blad och kan skära allt från salladshuvuden och grönsaker till köttstycken.
Förbehandling/ytbehandling med kromhaltig lösning som görs på knivets stål. Proceduren utförs i syfte att förstärka stålet och ge en bra grund för lackering.
KÖTTYXA
Kniv som är särskilt lämpad för att stycka kött. Du kan exempelvis använda kniven till att separera brosk eller leder mellan köttstycken, men även till att hacka kött till grytbitar.
laxkniv
En följsam och flexibel kniv med ett relativt smalt blad. Formen på kniven gör att du enkelt kan skära under skinnet och runt benen på lax och andra stora fiskar.
olivslipad
Knivblad som har små fördjupningar i stålet. Detta för att råvaran inte ska fastna lika lätt i kniven när du skär.
Orientalisk design
Bladform med lätt stukad spets. Designen är särskilt populär i Asien, då den anses förenkla skärmomenten.
RAK EGG
Egg som varken är tandad eller fintandad, utan rak. En rak egg finner du på exempelvis en kockkniv och en skalare.
Rostfritt stål
Begrepp för material som har järn som gemensamt huvudelement och ett krom-innehåll på 10–12 procent eller mer. Används i knivar för att skydda mot rostangrepp från exempelvis vatten, syror eller salter.
SANTOKUKNIV
Santoku är en japansk knivmodell som har många likheter med en klassisk kockkniv. Skillnaden är att knivbladet är något kortare och har en rundad spets. Översatt till svenska betyder santoku ”tre uppgifter”. Kniven är nämligen bäst lämpad för tre uppgifter: att skära, tärna och hacka.
SASHIMIKNIV
En kniv med långt, smalt blad som endast är slipat på ena sidan. Kniven är perfekt när du ska skära fisk eller kött i tunna skivor, eftersom slipningen gör att skivan lätt släpper från bladet och faller åt sidan. Populär bland sushikockar!
SKALKNIV
En liten, smidig kniv som är perfekt till frukt och grönt. Används för att skala eller skära mindre råvaror som exempelvis lök och citrus.
SKÄRPNING
Ord som används för att beskriva underhåll av knivens egg. En kniv kan skärpas med en våtslip eller en skärpstav. Då återställs knivens skärpa utan att knivens stål avverkas. Det är skillnad på att skärpa och att slipa en kniv.
SKÄRPSTAV
Stav som används för att underhålla knivens skärpa. Kallas även bryne, brynstål eller skärpstål. Finns i två olika modeller: en keramisk skärpstav och en diamantskärpstav.
SLIPNING
När knivseggen inte blir tillräckligt vass med våtslip eller skärpstav behöver du få fram en ny råegg på kniven. Detta gör du genom att slipa kniven med en slipsten.
SLIPSTEN
Sten som används för att slipa fram en ny egg på kniven.
SVETSNING
Svetsning innebär att man hettar upp metallstycken och fogar ihop dem genom en sammansmältning, så att de bildar en enhet.
TanDAD EGG
Egg som gör sig särskilt bra till frukt och grönt med mjukt skal, som annars kan vara besvärliga att skära upp.
TOURNIERKNIV
En liten, följsam skalkniv med böjt blad. Knivmodellen är särskilt framtagen för att underlätta hantering av runda frukter eller grönsaker.
TRANCHERA
Term som innebär att skära upp tillagat kött i tunna skivor.
TRANCHERKNIV
Kniv som påminner om en kockkniv i modellen, men som har ett längre och smalare knivblad. Används vid tranchering (men går även bra att använda till rått kött).
UNIVERSALKNIV
Annat namn för Allkniv.
URBENINGSKNIV
Knivmodell som används för att bena ur kött; exempelvis vid styckning av en fläsksida eller urbening av en lammstek. En urbeningskniv har ett styvt och särskilt tåligt blad, vilket underlättar när du arbetar med bladet mot benen.
VÅGTANDAD EGG
Egg med vågformad tandning. Den gör sig särskilt bra till frukt och grönt med hög syra eller hårt skal, som lätt tär på eggen.
VÅTSLIP
Knivslip som används för att underhålla knivens skärpa. I en våtslip används en skvätt vatten i knivens skärpningsprocess. I övrigt har slipen samma funktion som en skärpstav.
Vill du bli en fena på att filéa? I första avsnittet av Globals knivskola visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du filéar och portionerar hel lax.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.