Klara Lind strålar av lycka när hon besöker oss på Sundqvist. Hon känner till stora delar av sortimentet som Global och Riedel sedan tidigare eftersom hon har arbetat på många välkända restauranger i Stockholm.
Bland annat har hon arbetat för F 12-gruppen, Stureplansgruppen och på Gondolen, men inte som kock utan i servisen. Klara har stor vinkunskap och en bakgrund som dryckesansvarig, men nu kommer hon att spotta i glaset en tid framöver. Klara berättar nämligen att hon väntar barn. Lyckan är total, först en vinst i Sveriges Mästerkock och nu beskedet att hon är gravid.
När Klara vann Sveriges Mästerkock var det många av hennes tidigare kollegor som var förvånade över att hon kunde laga så bra mat. Klara säger att hon är en passionerad matlagare, men vill inte kalla sig själv kock. Hon är väl medveten om att hon är en extrem tävlingsmänniska och en duktig lagledare, vilket hon också visade prov på under tävlingens gång. Det blåste en del om Klara i sociala medier under tiden som programmet sändes i TV, men hon kände alltid att hon backades upp av Leif Mannerström som var ett otroligt stöd och har blivit hennes mentor. Klara menar att hon själv är förvånad över hur hårdhudad hon faktiskt var i programmet.
Klara är uppvuxen med hemlagad mat och hennes första matminne är från tiden då hennes familj bodde i Costa Rica och Guatemala, från det att hon var sju månader gammal tills hon blev sju år. I familjens trädgård växte det citronträd, mango och sockerrör. Även om hon själv inte minns det så var hennes första smakupplevelse löjrom. Hennes farfar hade doppat fingret i rommen och lät Klara smaka lite av den. Men Klaras favoriträtt blev och är fortfarande ceviche, en fiskrätt från Peru som tillagas med färsk vit fisk som marineras med lime och kryddas med koriander, salt och rödlök. Smaker som chili, lime och citron är minnen från tiden i Costa Rica och de präglar hennes kokbok Sydamerika – Min matpassion, som hon skrev efter vinsten i programmet.
Vi frågar Klara hur hon helst blir ihågkommen som matlagare och hon säger att, förutom att maten ska smaka bra, vill hon att uppläggningarna och de heta smakerna ska vara hennes signum.
Klara är frågvis och vill alltid lära sig mer. Hon berättar att hon vill utvecklas som matlagare och i framtiden kunna jämföras med de erkända kockar som hon tidigare har arbetat med. Klara vill gärna få möjlighet att göra gästspel på några av sina tidigare arbetsplatser.
– Jag, min syster och en kompis älskar att göra matturnér på söndagar. Då går vi från restaurang till restaurang och äter allt möjligt för att uppleva nya smaker och få idéer till nya rätter, berättar Klara.
Vad var det som fick dig att söka till programmet?
– Jag hade tänkt på det nästan varje säsong. Men i år sökte de specifikt efter tävlande som ansåg sig vara passionerade matlagare. Då kände jag: ”Ja, det är jag!”
Vad har du för råd till nästa års sökande?
– Se till att kunna lite om mycket. Att du till exempel har gjort emulsioner och vet hur du styckar och benar ur innan det är dags. Man vet aldrig vad som kommer upp.