Presenteras av:
Den prisvinnande serien Zen från Yaxell får nu ett tillskott i form av en riktigt klassisk kniv – en kinesisk hacka. Denna typ av kniv har funnits sedan urminnes tider i Kina, och är den ursprungliga allkniven.
Den finns många varianter på kinesisk hacka, allt ifrån tjocka klyvare som passar för styckning till mer slimmade varianter. Yaxells hacka drar mer åt det senare, med en tunn och sylvass egg. Kniven används i asiatiska kök som en kockkniv, och passar allt ifrån precisionsarbete till större uppgifter. Det höga bladet gör dessutom att du får väldigt mycket stabilitet vid användandet, tillsammans med det välbalanserade skaftet.
Kniven mäter totalt 18 cm, och som de andra modellerna i serien Zen består kniven av 37 lager stål. Den har en unik hamrad yta och stansad logotyp gjord för hand. Den kinesiska hackan bär alltså många likheter med en kockkniv, och är en rolig utmaning att bemästra.
En kniv med många användningsområden:
Klyva
Tuffare grönsaker som butternut squash är ingen motståndare för en kinesisk hacka. Det breda bladet gör det enkelt att klyva även de största grönsakerna itu, med stabilitet som många andra modeller saknar.
Strimla
För att strimla stora objekt som kålhuvuden är hackan otroligt praktisk. Det breda bladet och den sylvassa eggen gör att du lätt kan lägga perfekta snitt, som ger ett mandolinliknande resultat.
Skiva
Trots att hackan har sitt ursprung i Kina lämpar den sig även för klassiskt franska tekniker. Skär morötter julienne, alltså i tunna stavar, med hjälp av bladets mångsidighet som klarar dessa finstilta uppgifter.
Stila
Precisionsarbete är som en dans med hackan. Som att kärna ur och strimla en paprika, där du genom att skära av botten och toppen sedan enkelt kan avlägsna kärnhuset.