Älskar du japansk mat? Testa att laga egen japansk curry! Det är en av de mest populära hemmarätterna i Japan och varje familj har sitt eget speciella recept.
Indisk och thailändsk curry har du förmodligen smakat – men japansk? Curryn kommer ursprungligen från det indiska köket och introducerades i Japan i början av 1900-talet av brittiska handelsresenärer. Det som utmärker en japansk curry är en tjock konsistens och angenäm sötma. De söta smakerna kommer i det här fallet från karamelliserad lök, rivet äpple och morötter.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Japansk curry
700 g kycklinglårfilé
2 st stora potatisar
2 st gula lökar
2 st morötter
5 cm färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor
2 msk konc. kycklingfond
5 dl vatten
0,5 st äpple
4 st tärningar japansk curry
1 tsk honung
2 tsk soja
Rapsolja
Salt och peppar
Till servering
Kokt ris
Kokt ägg
Fukujinzuke (inlagd rättika) eller beni shoga (inlagd ingefära)
Gör så här
Dela potatisen i mindre bitar och lägg i kallt vatten. Låt stå en stund, för att dra ut stärkelsen ur potatisen. Putsa kycklingen och skär i bitar. Klyfta löken. Riv ingefäran och vitlöksklyftorna grovt på rivjärn. Skär morötterna i kilar (rangiri) genom att hålla kniven i vinkel och vrida moroten ett kvarts varv efter varje snitt (se bild).
Hetta upp olja i en gryta på medelvärme. Stek löken tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt ingefära och vitlök. Rör om. Lägg i kycklingen och stek tills den får lite färg.
Tillsätt morötter, kycklingfond och vatten i grytan. Koka upp och skumma av överflödigt fett. Skala och riv ner äpplet. Tillsätt salt och honung. Koka på svag värme utan lock i ca 20 minuter. Rör om då och då.
Lägg i potatisen. Fortsätt koka ytterligare ca 15 minuter, tills potatisen och grönsakerna blir mjuka. Tillsätt currytärningarna och rör om. Låt grytan sjuda några minuter på svag värme, tills grytan får en tjock och jämn konsistens. Smaka av med soja och eventuellt lite peppar.
Servera currygrytan tillsammans med nykokt ris. Garnera gärna med en ägghalva samt lite inlagd rättika eller ingefära.