Laga proffskocken Øyvind Bøe Dalelvs recept! En vacker tallrik som kombinerar halstrade havskräftor med en smakrik smörsås.
Kräftor till förrätt – ja, tack! Proffskocken Øyvind Bøe Dalelv ger oss receptet på halstrade havskräftor som serveras tillsammans med en smörsås smaksatt med bland annat chili, schalottenlök och citrongräs.
En oslagbar förrätt!
INGREDIENSER
(4 portioner)
4 st kräftstjärtar (havskräftor)
1 msk smör
1 st citron
2 dl hummerfond (utspädd)
2 msk grädde
100 g smör
1 st citrongräs
1 st grön chili
1 st schalottenlök
1 tsk tomatpuré
1 dl vitt vin
Rapsolja, till stekning
Vintips!
Matcha med en vit Bourgogne i Riedels Chardonnayglas.
Gör så här
Hacka chili, schalottenlök och citrongräs i små bitar. Bryn i en stekpanna med rapsolja. Tillsätt tomatpuré och vitt vin. Reducera såsen tillsammans med hummerfond, grädde och smör. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Sila av före servering.
Stek kräftstjärtarna på hög värme tills ryggarna är gyllenbruna. Sänk värmen och tillsätt smör. Vänd på kräftorna och ös med smör i ca 30 sekunder. Servera tillsammans med smörsåsen och gärna någon örtolja.