Presenteras av:
Skippa shoten i baren! Tequila platsar i fler sammanhang – och glas. Vi dyker ner i Mexikos populära nationaldryck.
I Sverige har tequila länge varit synonymt med en partyshot med salt och citron. Men nu håller bilden på att ändras – och det med rätta. En fin tequila ska du inte svepa. Det är något du ska smutta på och njuta av, precis som en whiskey eller cognac av hög kvalitet.
Här nedan har vi samlat allt du behöver veta om spritdrycken – från tillverkning till drinkar och smakkompisar.
¡Arrrriba!
Tequila vs Mescal
Vi börjar med att reda ut något grundläggande – nämligen skillnaden mellan tequila och mescal. All tequila är mescal, men all mescal är inte tequila. Mescal är samlingsnamnet för destillerade spritdrycker som tillverkas av juice från agaveväxter. Det som är speciellt med just tequila är att det uteslutande görs av blå agave och att namnet är ursprungsskyddat. Endast tequila från fem mexikanska delstater, i trakterna kring staden Tequila, får kallas för tequila.
Olika typer av tequila
Tequila kan delas in i två klasser: mixto och 100% de agave. Enligt lag måste all tequila innehålla minst 51 procent agave. Den som enbart görs på juice från agave anses därför mer exklusiv. Övriga tequilasorter, det vill säga mixtos, brukar blandas med juice från sockerrör eller majs.
Flaskorna delas också in i underkategorier beroende på lagring:
- Blanco/Silver/Plata – Olagrad, vit tequila med mjuk smak som fungerar bra i drinkar.
- Gold/Oro – Olagrad tequila som färgas med sockerkulör, alternativt en blandning mellan olagrad och lagrad tequila.
- Reposado – Lagrad i minst 2 månader på ekfat.
- Añejo – Lagrad i 1–3 år på ekfat och kännetecknas av vanilj- och citrustoner.
- Extra Añejo – Lagrad i minst 3 år på ekfat som rymmer max 600 liter. Tequilan påminner om fin whiskey och cognac, både i smak och pris.
Gott i drinkar
I Mexiko dricker de flesta tequila rent och rumstempererat, utan citron eller salt. Men tequila är också en erkänt bra ingrediens till drinkar. De läskande tonerna av citrus och karamell lyfter många klassiska cocktails, till exempel Tequila Sunrise, Long Island Iced Tea och Margarita. Vi slår gärna ett extra slag för vår äppeldoftande Margarita – ett måste att testa!
SE DRINKTIPS
Gott till mat
Tequila till mat – ja, varför inte? Det är en spritdryck som passar till såväl förrätter som huvudrätter och desserter, beroende på stil och flaska. Mild tequila av typen blanco fungerar exempelvis fint ihop med lätta förrätter med skaldjur och citrus, såsom räkcocktail och ceviche. En reposado med toner av ekfat passar bättre som sällskap till smakrika rätter, till exempel kryddiga grytor och huvudrätter med grillat kött och rökiga inslag. Du kan även använda den som smaksättare i såser och marinader. Avslutningsvis – välj en vällagrad añejo till efterrätten, speciellt om den har inslag av vanilj och mörk choklad.
SE RECEPTTIPS
VÄLJ RÄTT GLAS
Och så kommer vi till det där med glaset. I vilket glas gör sig egentligen tequilan bäst, om skaparna själv får välja? Svaret är: Riedels tequilaglas. Det här glaset är nämligen framtaget av Riedel i nära samarbete med mexikanska tequilaproducenter. Alla är rörande överens om att formen på glaset – med sin fot, stam och förhållandevis raka kupa – framhäver de finaste egenskaperna hos Mexikos nationaldryck. Prova själv, så får du se!
SE PRODUKTTIPS