Att en vass kniv är kockens bästa vän vet nog alla med matlagningsintresse, men vad som också är av betydelse är att rätt kniv används i rätt sammanhang. Stjärnkocken Edin Dzemat delar med sig av sina vassaste knivtips!
Edin har varit lagkapten i Svenska Kocklandslaget och tävlat i Årets Kock. 2016 blev han riktigt folkkär genom vinsten i Kockarnas Kamp. Under alla sina gastronomiska bedrifter har Edin haft Globalkniven nära till hands. För Edin är det lika självklart att kniven ska vara vass som att använda rätt kniv till rätt sorts råvara.
Här tipsar Edin om sina favoritknivar:
Kockkniv - Kockkniven är den viktigaste kniven i köket och går att använda till det mesta. Den är stor i bladet och kan skära allt från salladshuvuden till kött och grönsaker.
Skalkniv - En liten smidig kniv som är perfekt till frukt och grönt. Antingen använder du kniven i luften till att skala, eller mot skärbrädan till att skära mindre råvaror.
Brödkniv - Med en tandad brödkniv skär du enkelt igenom skorpan på nybakat bröd. Du kan också med fördel använda den till tomat och citron, eftersom syra tär mer på en rak egg än en tandad.
Grönsakshacka - Grönsakskniven har ett rektangulärt blad, vilket gör att den är särskilt lämplig vid intensivt hackande. Den är också perfekt till julienne och brunoise.
Filékniven - En flexibel kniv passar lika bara till att filéa fisk som till att putsa bort senor och fett från kött. Med en filékniv slipper du svinnet.
Flexibel allkniv - Den flexibla allkniven är Edins absoluta favorit bland Globalknivarna. Du kan använda den till att hacka, skära och filéa och den sitter som en smäck i handen.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.