Det finns en lång historia mellan Sundqvist och Global. Följ med bakom kulisserna hos Yoshikin, Globals fabrik i Japan, där den numera klassiska kniven har tillverkats i över 30 år.
Som Sveriges ledande experter på japanska kockknivar reser Sundqvist återkommande till Japan för att besöka fabrikerna. Den japanska traditionen kräver stor respekt och vikten av att Sundqvist är ett familjeföretag i tre generationer påverkar stort.
Yoshikin gav 1985 den kända designern Komin Yamada uppdraget att ta fram en helt ny knivserie. Resultatet blev den unika helstålskniven Global. I början skedde hela tillverkningen i samma fabrik men i takt med att volymerna ökade kraftigt har underleverantörer med specialkompetens fått träda in och tillverka olika delar. Den svåraste biten för att kunna öka tillverkningen var bristen på utbildade slipmästare. Det tar mellan fem och tio år att uppnå denna status som Global har sett som sin utmärkande egenskap. Under senare år har en automatisering skett och med hjälp av robotar kan man idag slipa knivarna på samma sätt som en erfaren slipare gjorde förr. Slipmästarens kunskap är fortfarande värdefull och det är slipmästaren som ger roboten rätt inställningar för att den ska kunna uppnå perfekt skärpa.
Tillverkningen startar genom att bladet till kniven stansas ut ur det specialframställda stålet Cromova 18. Bladet går sedan till en vals för att bli helt rakt. Skaftet pressas ut ur två halvor som svetsas samman med bladet. Dessa fylls sedan för hand med sjösand för att skapa en perfekt balans i kniven. Nästa steg i processen är att skapa de karaktäristiska prickarna på skaftet. Det görs genom att hela skaftet svartkromateras. Skaften sänks sedan ner i ett elektrolytiskt syrabad för rengöring och därefter sänks de ner i ytterligare ett bad för att bli täckta av svart kromdioxid. Därefter är det dags för handtagen att slipas och poleras så att kromdioxiden endast finns kvar i groparna. De svarta groparna bildar små paraboler som reflekterar handvärmen så att kniven fort blir behaglig att hålla. Till sist slipas knivbladet till perfektion och Globals logga etsas eller lasergraveras in på bladet.
Innan knivarna lämnar fabriken, och hamnar i händerna hos matentusiaster världen över, poleras och granskas varje kniv omsorgsfullt.
Visste du att:
• Sundqvists grundare Björn Sundqvist gav namn åt Globals stål Cromova 18.
• Sundqvist har, tillsammans med Sveriges kockelit, utvecklat flera Globalprodukter. Senast Globals första skärbräda i trä.
• Sundqvists AD Emil Jespersen, producerar marknadsmaterial åt Global internationellt.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.