Bjud på kåldolmar med asiatisk twist! Med en fyllning av smakrik fläskfärs, ingefära, vitlök och chili lyfter du denna husmansklassiker till nästa dimension.
Kåldolmar är en älskad klassiker i det svenska köket, men ibland kan det vara roligt att experimentera med nya kryddor och smaksättningar. Varför inte testa vårt Asieninspirerade recept? Här serveras de kryddstarka kåldolmarna med sesamfrön, koriander och en läcker sojasås.
Klassiskt och nytt i en smakrik kombo!
INGREDIENSER
(ca 4 portioner)
Vårrullar (4 portioner)
1 st savojkål
500 g fläskfärs
3 st vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 st salladslökar
1 chilifrukt
1 msk sesamolja
2 msk soja
1 ägg
1 tsk majsstärkelse
Salt och peppar
Smör, till stekning
3 msk sirap
Dippsås
3 msk soja
2 msk sesamolja
1 tsk limejuice
2 msk koriander, finhackad
1–2 tsk chiliflakes
Till servering
Koriander, finhackad
Sesamfrön
Kokt ris (valfritt)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten. Lossa bladen från kålhuvudet koka dem 2–3 minuter. Skölj bladen i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Skär bort den grova roten på kålbladen.
Skala och finriv vitlöken och ingefäran. Ansa och strimla salladslöken. Finhacka chilin. Blanda ner allt i färsen tillsammans med sesamolja, soja, ägg och majsstärkelse. Salta och peppra.
Fördela färsblandningen på kålbladen och rulla ihop dem till dolmar. Hetta upp smör i en stekpanna på medelvärme. Stek kåldolmarna runt om tills de börjar få lite yta. Lägg över i en ugnsform och ringla över sirap. Baka klart dolmarna i ugnen i ca 25 min.
Blanda alla ingredienser till dippsåsen.
Strö koriander och sesamfrön över kåldolmarna vid servering. Avnjut dem tillsammans med dippssåsen och eventuellt lite nykokt ris.