Presenteras av:
På det nyöppnade vinhotellet The Winery Hotel är bara det bästa gott nog, och därför har det varit ett självklart val att välja Riedelglas, berättade ägaren Ejnar Söder för Sundqvist när vi besökte dem för att få höra hur ett vinhotell hamnade i Solna.
Vi tas emot av entreprenören och hotellägaren Ejnar Söder, 84 år, och hans barnbarn Moa Söder. Ejnar fick frågan för drygt två år sedan om han kunde tänka sig att öppna ett hotell i Solna.
– Jag stod på en lerig åker och tänkte vad kan man göra här där trafiken dånar och det redan ligger åtta hotell, berättar Ejnar. Begreppen vin kom till honom och han bestämde sig för att det skulle bli ett urbant vineri. I andra storstäder som New York, San Francisco och London är det redan en stor trend men The Winery Hotel är Sveriges första hotell där man kan checka in vid receptionen och samtidigt titta rakt in i ett vineri. Hotellet ska dessutom producera sitt eget vin. Familjen Ruhne är delägare i hotellet och ägare till vingården Terreno i Toscana. Därifrån ska tio ton vindruvor fraktas till hotellet där hela processen ska ske - allt från rensning till buteljering. - I år hann vi inte med hela processen så vi fick de redan pressade druvorna levererade i stora tunnor som sedan tappades på hotellet, berättar Ejnar och visar upp vinkällaren med det stora utbudet av olika viner men framförallt sitt eget vin Winery Red.
Med Inspiration från Brooklyn
Det är härligt att se Ejnars entusiasm och glädje över hotellet där hans familj är involverad i allra högsta grad. Sonen Jan är designer och har har tillsammans med Lina Östlundh inrett hela hotellet. Inget har lämnats åt slumpen och allt från färgskala, krokar och eluttag har planerats i detalj med inspiration från industrilokaler i Brooklyn och anrika vingårdar i Toscana. Barnbarnet Moa arbetar med marknadsföringen av hotellet som redan efter tre månader är fullbokat.
Yoga, Wine and Dine
På hotellet har de olika aktiviteter för att inte bara möta affärsresenärer under veckorna. Hotellet arrangerade tidigt i våras en yoga, wine and dine helg där Ejnars andre son Per som är yogalärare höll i kursen. Även barnbarnet Pontus jobbar på hotellet och tar hand om alla konferensgrupper. Det är ett familjärt hotell med möjligheter utöver det vanliga och väl värt ett besök. Varje dag kl 18.00 kan man boka in sig på en guidad tur i vineriet för att få lära sig hur vinet tillverkas. Tanken är att man ska ha mer kunskap om vin när man går ifrån hotellet än när man kom dit. För att kunna prova ut vilka vinsorter som passar den personliga smaken bäst har man vinomater på hotellet. I Vinoteket kan du köpa ett kort som du stoppar i vinomaten och kan därefter välja vin i 5, 10 eller 15 cl i olika prisklasser. Hotellet serverar viner enbart ur Riedelglas och i restaurangen finns olika druvspecifika glas för att alltid kunna servera det valda vinet i rätt glas. Det finns dessutom möjlighet att köpa med sig glas hem. För vem vill inte ha med sig ett minne hem av detta speciella hotell?