En uppdatering av den klassiska franska efterrätten signerat stjärnkonditorn Daniel Roos.
Ta vara på att svarta vinbär är i säsong och laga en vackert lilafärgad crème brûlée på de syrliga bären. Receptet kommer från Daniel Roos, konditorn som bland annat ansvarat för Nobeldesserten hela sex gånger.
Ingredienser
4 portioner
150 g vispgrädde
80 g svartvinbärspuré (mixade bär)
70 g mjölk
1 st vaniljstång
85 g äggula
60 g strösocker
150 g råsocker vid bränning
Gör så här
Koka vispgrädde och svartvinbärspuré med mjölk och vaniljstång i en kastrull. Ställ i kyl och låt svalna.
Blanda äggula och strösocker, rör försiktigt ner det i den kylda gräddblandningen. Det är viktigt att inte vispa smeten och få in luft, utan rör med en slickepott. Sila smeten och fyll upp i formar. Baka brûléen i 95o C ca 1 timme. Skaka lite lätt på formen och se så de har satt sig. Obs, baka inte brûléen i vattenbad.
När brûléen är färdig ska den stelna några timmar i kylen. När det är dags för servering täcker du ytan med råsocker och bränner av med en brännare tills de blir gyllenbruna.
Foto: znapshot.se / Inspiration: MEDOX