Presenteras av:
Bra knivar kräver bra underlag. Men vilken typ av skärbräda är värd att satsa på? Vi går igenom några modeller att välja mellan – och några att undvika.
Trä, plast, sockerrör och marmor. Det finns mängder av olika skärbrädor i butikshyllorna och att välja rätt modell kan kännas svårt. Ett bra tips är att välja en skärbräda som är tålig, men samtidigt inte för hård. Om underlaget är hårdare än din kniv kommer kniven att ta skada. Det är också viktigt att ha minst två skärbrädor i köket, så att du kan växla beroende på om du ska hacka grönsaker och frukt eller kött och kyckling.
Här nedan går vi igenom några olika typer av skärbrädor.
SKÄRBRÄDOR I TRÄ
Träskärbrädor är både praktiska och snälla mot kniven. Globals träskärbrädor är tillverkade av ek, vilket är ett fibertätt träslag som passar utmärkt som underlag. Fördelen med trä gentemot plast är att skärbrädan håller betydligt längre. Dels tar den inte lika mycket stryk av kniven. Dels går den att slipa ner när ytan har blivit sliten. Nackdelen är materialet inte är sterilt. Det gör att du behöver vara noggrann med att tvätta och torka skärbrädan för att hålla undan bakterier. Du kan också behöva olja in brädan emellanåt, så att inte träet spricker.
se PRODUKTTIPS
SKÄRBRÄDOR i PLAST
Plastskärbrädor är också skonsamma mot knivens egg. De är dessutom hygieniska, lätta att hålla rena och drar inte åt sig någon lukt. Problemet är att plasten inte är lika tålig som träet. Med tiden kommer det att bildas jack och skåror i ytan. Eftersom skårorna samlar upp bakterier och plastskärbrädan inte går att slipa behöver du med jämna mellanrum byta ut din bräda. Global har både skärbrädor som är tillverkade av livsmedelsklassad plast och av ”grön plast”, närmare bestämt av sockerrör. Fördelen med sockerrörsbrädan är att den framställs utan fossila resurser och är 100 procent återvinningsbar.
SE PRODUKTTIPS
UNDERLAG ATT UNDVIKA
Marmor och glas är högst opassande underlag. Visst kan det vara snyggt att använda en marmorplatta som serveringsfat, men håll din kniv borta från den. Den här typen av hårda material nöter på eggen och gör kniven slö på nolltid. Dessutom finns det en risk att du repar ytan och får glassplitter eller bitar av marmor i maten.