Från källan till källaren
Vi träffar sommelieren Maya Samuelsson i Stockholm för att vi ska få följa henne till några av hennes smultronställen under en dag. Vi börjar på familjens företag Vinkällan Dryckesutbildningar, som de också kallar kunskapens källa, och avslutar på Mayas favoritställe Operakällaren.
Maya tar emot oss på Vinkällan iklädd tofflor och volangblus. Maya är dotter till Dick Samuelsson som startade sommelierutbildningar i företaget Vinkällan för 20 år sedan. Vinintresset var inte så stort på den tiden och de flesta som kom på utbildningarna var restaurangchefer eller sådana som jobbat länge i branschen.
– Nu ligger Sverige i framkant vad det gäller vinkunskap säger Dick. De som går utbildningarna idag är allt från unga personer som precis kommit ut i arbetslivet, privatpersoner som har ett stort vinintresse till bar- och restaurangpersonal.
Det är en härlig familjär känsla när vi kommer in på Vinkällans kontor och vi träffar både mamma Britta och pappa Dick. I hallen står en korg med lånetofflor för att gäster och studenter ska kunna låna och känna sig som hemma. De olika rummen är fyllda med äldre möbler, personliga saker, diplom, vinflaskor och konstverk. Ett av konstverken som kallades "Den inbilske" består av trägubbar som kastar sig ut från en hög höjd och gör volter. Dick berättar att den tillhörde företaget Vin & Sprit, där han tidigare arbetat, men att den försvann vid en flytt. Dick sökte och fann den till slut i Åhus, på Absolut Vodka, dit den flyttats. Han fick ta med sig konstverket till Vinkällan där den har installerats och pryder ett av konferensrummen. Dick har, med lov från konstnären Hans Bartos, döpt om den till Den hoppfulle istället.
– Den symboliserar hur osäkert det är att slänga sig ut i en utbildning för att sedan landa med stadiga fötter som en nyutbildad sommelier, säger Dick.
Redan som bebis fick Maya följa med sina föräldrar till en vingård i Provence där Dick höll kurser tre gånger om året. Eftersom Dick har ett stort intresse för doft och smak fick Maya och hennes bror också tidigt lära sig att lukta och smaka på olika saker för att gissa vad det var. Kunskapen fick de med sig tidigt i livet och det är därför inte så konstigt att både Maya och hennes bror idag arbetar i familjeföretaget.
När Vinkällan har sina utbildningar brukar de lägga delar av den på Restaurang Glasade Gången som ligger runt hörnet från kontoret. Restaurangen anpassar dagens meny efter vilket tema Vinkällan har på sina kurser, så är det spanskt tema kan alla restauranggäster äta spansk mat den dagen. På Glasade Gången arbetar professionella kockar men också människor med funktionshinder.
– Om jag haft en tung dag på jobbet så går jag hit för att bli glad, för här finns en speciell energi, berättar Maya samtidigt som flera av de anställda kommer fram och hälsar och ger henne kramar.
Det blir en del resor för Maya i hennes arbete som lärare. Hon reser runt i Sverige för att hålla utbildningar men det blir också många resor utomlands för att hämta kunskap om olika länder och deras viner. Även om Maya älskar det hon gör påminner kroppen henne ibland om att hon lever ett stressigt liv. För att hantera stressen är träning en stor del av hennes liv.
Maya började träna gymnastik med föreningen Sofiaflickorna redan som fyraåring och har tävlat i USM, JSM och SM. Det gick väldigt bra för hennes lag i de olika tävlingarna och de var topp tio i Sverige berättar hon. Vi besökte ett av Mayas favoritgym där de har fina gymnastiksalar och hon visar oss att hon fortfarande har takterna i sig när hon, hur lätt som helst, ställer sig på händer i salen. Maya slutade med gymnastiken vid 19 års ålder men tog upp den igen vid 24. Nu har hon däremot gjort ett uppehåll igen på grund av en skada i nacken. Idag tränar hon istället på gymmet 4-6 gånger i veckan och vissa gymnastikövningar får vara en liten del i träningen för att stärka kroppen.
Maya har också tävlat en hel del som sommelier, både i SM tre gånger där hon kommit på en tredje plats alla gånger och med Sommelierlandslaget. Landslaget drivs av landslagscoachen Sören Polonius och de är fem medlemmar i laget.
Förra året reste laget till Argentina för att stötta och träna med lagmedlemmen Arvid Rosengren som tävlade och vann Sommelier VM. Att vinna VM är väldigt stort. Speciellt med tanke på vilket litet land Sverige är vinmässigt. De länder som vunnit flest gånger är Frankrike, Italien och Sverige har två vinster där Arvid är regerande världsmästare.
Ett annat av Mayas favoritställen att dra sig tillbaka till för att njuta och plugga inför olika tävlingar är Operakällaren. Där arbetar flera av hennes vänner och den nära vännen Carl Frosterud som är restaurangchef brukar hjälpa henne med träningen. Maya har en speciell plats på Operakällaren där hon brukar sitta och öva eller bara kommer dit för att ta ett glas champagne.
– Här brukar jag sitta med block och penna och gissa vad det är Calle har hällt upp i glasen i olika blindtest, säger Maya när vi kommer till Operakällaren.
Det är bra att få öva bland andra duktiga sommelierer för att våga gissa på druvor och ta tid på sig själv inför kommande tävlingar där pressen är stor både kunskapsmässigt och psykiskt. Ytterligare personer som har hjälpt Maya mycket inför tävlingar är Sören från landslaget och hennes bror Filip.
– Fördelen med Filip är att han både har dryckeskunskapen och känner mig så väl att han vet hur hårt han kan pressa mig och få ut det bästa ur mig, förklarar Maya. Maya brukar också träffa personer med stor kunskap inom kaffe, cigarrer, sprit och vinglas för att friska upp sitt minne när tävlingen närmar sig.
Bland annat har Steffo Törnqvist hjälpt henne med cigarrkunskapen och Sundqvist egen glasexpert Jane Sandström har utbildat Maya på Riedels sortiment och glaskupans betydelse för upplevelsen av vinet.
– Under tävlingarna kan det komma frågor där jag till exempel behöver vara uppdaterad på vilka vinglas som hör till de olika druvorna, berättar Maya.
Trots sina unga år har Maya blivit ett känt ansikte i vinkretsar och hon syns ofta på TV4 där hon både ger vintips och har vin- och champagneskola.
– Det var Bengt Frithiofsson som rekommenderade mig till TV4 eftersom han ville bryta trenden med att det mest är män som arbetar som vinexperter i TV, berättar hon.
Första gången de frågade blev det inget av, men andra gången stämde det bättre och nu är Maya glad att hon fick lite mer erfarenhet innan hon hoppade på jobbet i TV-rutan. När Bengt tackades av från TV4 var Maya ledsen över att han skulle sluta men samtidigt var hon glad över att ha haft honom som mentor och coach. Det är stora skor att fylla men är det någon som klarar uppgiften är det Maya Samuelsson.
RELATERADE produkter
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide