Frågor & svar
Vad ska jag använda för skärbräda?
När jag skär rå potatis fastnar skivorna på bladet. Kan jag göra något åt det?
Vad är Global PRO?
Går det att köpa produkter direkt från er?
Hur underhåller jag skärpan på min kniv?
Går det att diska knivar i diskmaskin?
Vilka garantier gäller?
Vad är det för skillnad mellan Globalknivar som börjar på G, GS, GF och GSF?
Till vilka produkter finns det reservdelar?
Vilka knivar finns för vänsterhänta?
Hur känner jag igen en falsk Globalkniv?
Min rostfria kniv rostar, varför?
Vad ska jag använda för skärbräda?
Här är det naturlagarna som gäller. Om skärbrädan är hårdare än kniven kommer kniven att ta skada. Om skärbrädan är mjukare än kniven så är det istället skärbrädan som tar skada. Se förklaring av olika typer av skärbrädor nedan.
1. Ändträ
Den bästa skärbrädan för kniven och dessutom brädan som håller allra längst. Glöm inte att olja in skärbrädan regelbundet och diska med vatten direkt efter användning. Var sparsam med diskmedlet eftersom det torkar ut träet. Om träfibrerna reser sig går det att slipa bort det översta lagret och olja in brädan på nytt.
2. Liggande trä
En skärbräda som fungerar bra, men som ger kniven aningen mer motstånd. Skär med lätt hand för att brädan ska hålla över tid.
3. Mjuk plast
En skärbräda som både är snäll mot kniven och enkel att hålla ren. En sliten bräda kan dock bli ohygienisk och bör då bytas ut.
4. Hård plast
Olämplig som skärbräda. Den tär på kniven och du riskerar att få plastflisor i maten.
5. Glas
Högst olämplig som skärbräda. Eftersom glas är hårdare än stål kommer kniven att ta skada. Den enda knivmodell som är hårdare än glas är den keramiska. En keramisk kniv repar dock glaset och du riskerar att få glassplitter i maten. Dessutom finns det en risk att brädan går itu när du skär. Glasbrädan bör endast användas vid uppläggning.
Lycka till med valet!
När jag skär rå potatis fastnar skivorna på bladet. Kan jag göra något åt det?
Vissa råvaror, såsom potatis och gurka, har en tendens att klibba fast på sidan av knivbladet. Det går att motverka problemet genom att vinkla kniven lite när du skär, så att de skurna bitarna inte kommer i vägen för kniven. Det finns också olivslipade knivar som är särskilt lämpliga för den här typen av råvaror. Knivarna har små urgröpningar i knivbladet som gör att friktionen mellan blad och råvara minskar. På så vis fastnar inte potatisen eller gurkan lika lätt på bladet när du skär.
Vad är Global PRO?
Global PRO är en serie som endast säljs i Japan. Serien består av ett antal knivmodeller från Globals klassiska serie som genomgått en mer påkostad slipprocess. Slutslipningen sker med en slipsten på #5000 i grovlek jämfört med en slipsten på #1000 för klassiska Global. Knivarna säljs till turister i Japan och priset är ungefär det dubbla jämfört med vanliga Global.
Något annat som skiljer knivarna åt är de svarta prickarna. I tillverkningen av Globals klassiska serie sänks handtaget ner i ett antal bad, varav ett är elektrolytiskt. Badet färgar handtaget svart av kromoxid. Därefter slipas handtagen så att färgen endast blir kvar i groparna. I tillverkningen av Global PRO har detta steg uteslutits, vilket gör att groparna saknar sin karakteristiska svarta färg.
Går det att köpa produkter direkt från er?
Våra produkter går att köpa i vår webshop eller hos någon av våra återförsäljare.
Hur underhåller jag skärpan på min kniv?
Skärpan underhåller du bäst med en skärpstav, sten eller en våtslip. Underhåll gärna din kniv varje vecka med en skärpstav eller en våtslip. För att få fram en helt ny egg på kniven kan du använda en slipsten, alternativt lämna in den till en erfaren slipare. Tänk på att japanska knivar ska ha en vinkel på 12-15 grader.
Du kan hitta sliperier som vi på Sundqvist rekommenderar här
Går det att diska knivar i diskmaskin?
Nej. En skarp kniv ska aldrig diskas i maskin. Maskindiskmedlet utsätter kniven för våtblästring och gör kniven slö. Dessutom rör sig kniven i diskmaskinen, vilket kan leda till att kniven skär sönder diskmaskinskorgen, repar andra bestick eller skadar sin egen egg.
Det bästa är att handdiska kniven med ljummet vatten och diskmedel direkt efter användning. Lämnar du kniven odiskad kan den utsättas för syraangrepp och börja rosta. Torka av kniven så snart du har diskat den, allra helst med mjuk trasa.
Vilka garantier gäller?
Global
Tre år från inköpsdatum och datumet måste styrkas med kvitto. Skador på egg eller spets ersätts inte. Här hänvisar vi till närmsta professionella sliperi. Garantin omfattar inte heller Globals textilier, utan för dem gäller i stället konsumentköpslagen. Det betyder att du har rätt att reklamera varan vid fabrikationsfel förutsatt att rådande skötselråd följts.
Scanpan
Fem års garanti mot fabrikationsfel på samtliga stek- och kokkärl förutsatt att rådande skötselråd följts, se informationen kring din produkt för mer information. Inköpsdatum måste styrkas med kvitto.
Riedel
Tre års garanti mot fabrikationsfel förutsatt att rådande skötselråd följts, se informationen kring din produkt för mer information. Inköpsdatum måste styrkas med kvitto. Normalt slitage räknas ej som fabrikationsfel.
Fabrikationsfel innefattar rinnmärken i glasmassan, bubblor, ojämn fot och andra liknande produktionsfel. Krossat glas innefattas ej av Riedels garanti. Kontakta inköpsstället om bedömning krävs.
Yaxell
Tre år från inköpsdatum och datumet måste styrkas med kvitto. Skador på egg eller spets ersätts inte. Här hänvisar vi till närmsta professionella sliperi.
Zassenhaus
Zassenhaus har 25 års garanti på sitt malverk. Garantin omfattar således inte lackskador eller skador på träytor. På övriga produkter gäller två år enligt konsumentköplagen. Inköpsdatum måste styrkas med kvitto.
Minosharp
Tre års garanti mot fabrikationsfel förutsatt att rådande skötselråd följts, se informationen kring din produkt för mer information. Inköpsdatum måste styrkas med kvitto.
Pulltex
Tre års garanti mot fabrikationsfel förutsatt att rådande skötselråd följts, se informationen kring din produkt för mer information. Inköpsdatum skall styrkas med kvitto.
Tamahagane
Tre år från inköpsdatum och datumet måste styrkas med kvitto. Skador på egg eller spets ersätts inte. Här hänvisar vi till närmsta professionella sliperi.
Benriner
Tre års garanti mot fabrikationsfel förutsatt att rådande skötselråd följts, se informationen kring din produkt för mer information. Inköpsdatum skall styrkas med kvitto.
I övrigt så hänvisar vi till konsumentköplagen angående reklamationer och defekta varor.
Vad är det för skillnad mellan Globalknivar som börjar på G, GS, GF och GSF?
Globals knivar är indelade i olika serienummer. G står kort och gott för Global, GS för Global Small, GF för Global Forged och GSF för Global Small Forged. G-knivarna är de vanliga, lite större knivarna. GS-knivarna har aningen mindre handtag. GF-knivarna är smidda i ett stycke stål. Slutligen är GSF-knivarna smidda i ett stycke stål samt utrustade med mindre handtag.
Till vilka produkter finns det reservdelar?
Vi har reservdelar till nästan allt som kan gå sönder eller slitas ut med tiden. Kontakta oss gärna om du har några frågor.
Vilka knivar finns för vänsterhänta?
Det flesta knivar i vårt sortiment är symmetriskt utformade, det vill säga kan användas av både höger- och vänsterhänta. Det finns dock ett fåtal knivar som bara är slipade på en sida. Ett exempel är Globals klassiska brödkniv. Kniven finns i två olika utföranden med två olika serienummer: G-9 och G-9L. L står för Left, vilket betyder att kniven har en slipning anpassad för vänsterhänta.
Hur känner jag igen en falsk Globalkniv?
Globalknivarna är populära över hela världen tack vare ett fantastiskt stål, en exceptionell skärpa och en tidlös design. Tyvärr har framgångssagan gjort att det idag finns en del kopior i omlopp. Vissa knivar har till och med samma broschyrer, märkning, artikelnummer och streckkoder som originalen.
Så här känner du igen en förfalskning
1. Prickarna är ojämna och har en dålig finish. Istället för kromdioxid är prickarna fyllda med svart lack.
2. Originalet har sand i skaftet, vilket ger kniven en perfekt balans i handen. Kopian är ihålig och obalanserad.
3. Slipningen håller låg klass och stålet är mjukt.
4. Förpackningen har ett hängöra i papp istället för plast som originalet.
5. Brödkniven G-9 saknar tandning närmast skaftet. Den lilla grönsakskniven GS-4 är i original slipad på en sida, medan kopian är symmetriskt utformad.
Har du stött på någon som försökt sälja falska kopior? Om du har personens namn, adress eller telefonnummer (alternativt bilnummer) får du gärna kontakta oss på Sundqvist. Det går också att höra av sig direkt till polisen.
Min rostfria kniv rostar, varför?
Stainless steel är felaktigt översatt till rostfritt stål på svenska. Den egentliga betydelsen är ”rostar mindre”. Allt stål rostar under ogynnsamma förhållanden, även så kallat rostfritt.
Så länge kniven hålls ren och torr kommer den inte att rosta, men om salt eller syra blir kvar på kniven påbörjas ett rostangrepp. Risken är särskilt stor om kniven ligger mot en annan metallyta, till exempel diskbänken.
Först bildas brunrost. Brunrost kan du ta bort med hjälp av polergummi eller polermedel och en putsduk. Om det inte hjälper får du ta till något grövre, som exempelvis svinto, men ta det försiktigt så att du inte repar kniven.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips