Presenteras av:
Riedel har över 260 års erfarenhet av glastillverkning. Det var den tredje generationen med Johann Leopold Riedel i spetsen som lade grunden för den stora tillverkning av glas som sker idag, när han statade den första fabriken i vad som nu är Tjeckien. Efter en lång och dramatisk historia har Riedel idag sitt säte i den Österrikiska staden Kufstein.
Det första som slår oss när vi kliver in i fabriken i Kufstein är den overkliga hettan från smältugnarna som håller 1200 grader. Här tillverkas Riedels mest exklusiva glas och karaffer fortfarande för hand. 140 anställda arbetar dagligen med att smälta 1,8 ton sand och producerar 250 000 glas per år. Det är ett tungt och krävande arbete och Maximilian Riedel, som är elfte generationen glastillverkare, berättar att en glasblåsare klarar att tillverka cirka 12 stora munblåsta karaffer per dag och därefter måste de gå över till mindre varianter för att lungorna ska orka. Är de krassliga blir det inget jobb alls, det klarar inte lungorna.
Glasmassan är som flytande honung när den kommer ut ur ugnarna och måste hela tiden hållas i rörelse. Det är svårt att inte imponeras när vi ser hur Mambakaraffen, en av de mest komplicerade karafferna att tillverka, blir till. Med stor skicklighet snurrar glasblåsaren på glasmassan och med hjälp av en annan hantverkare får han veta om han ska blåsa lite till för att få till formen perfekt. På mindre än 10 minuter har de format en fulländad Mambakaraff med sitt unika utseende och dubbeldekanterande effekt. Hantverkarna får tillverkningen att se förvånansvärt lätt ut trots att det kräver stor yrkesskicklighet att skapa karafferna med dess komplexa former.
I fabriken tillverkas också Riedels munblåsta glasserier Sommeliers och Superleggero. Vinglastillverkningen består av tre delar. De börjar med kupan som kräver två hantverkare för att tillverkas. På kupan fästs glasmassa som ska bli stammen och därefter fästes massa till vad som ska bli foten. Det krävs många års erfarenhet och stor yrkesskicklighet för att alla delarna ska ha samma kvalitet och alla glasen ska bli lika. Riedelglas är mycket tunna, klara och helt fria från dekorationer. Man kan lätt tro att glas som inte är dekorerade kräver mindre jobb men det är faktiskt tvärt om eftersom dekorationer kan dölja imperfektioner.
Riedel har ytterligare två fabriker och där maskintillverkas glasen enligt den senaste teknologin. I Weiden, Tyskland, ligger vad de kallar ”framtidens fabrik” och det är en mycket imponerande anläggning. Här tillverkas bland annat serierna Vinum och Veritas. Fabriken byggdes på 80-talet och efter att de investerat och installerat i en fullt automatiserad högteknologisk maskin för glastillverkning, 2016, är det Riedels mest moderna fabrik. Fabriken tillverkar 50.000 glas per dag 365 dagar om året vilket kan jämföras med den manuella tillverkningen som klarar cirka 10.000 glas per dag och kräver betydligt fler hantverkare.
Glasen tillverkas med hösta precision och mäts med ett instrument ”the magic eye” för att man ska kunna gå tillbaka och lokalisera vart eventuella fel uppstår. Vi får inte lov att fotografera i fabriken men lyckas få en bild av den man som sköter den yttersta kvalitetskontrollen av glasen - för den lämnas inte åt maskiner, inte ens tyska sådana. Vid minsta lilla fel som kontrollanten upptäcker kasseras glaset. När vi försöker hitta felet är det näst intill omöjligt för ett otränat öga att se det lilla märke som gjorde glaset imperfekt. Cirka 30 % av tillverkningen kasseras, återvinns och smälts ner till ny glasmassa. En del glaskross säljs även vidare till andra fabriker eftersom det höjer kvalitén på deras glasmassa.
Rekommenderad läsning: En tidsresa i glasriket
Riedels fabriker är viktiga för städerna de ligger i och Riedel gör allt för att kunna fortsätta tillverkningen där genom att arbeta på att sänka kostnader. Riedel är också viktiga för vintillverkare som i samarbete med Riedel får ut den maximala upplevelsen av sina viner genom att de tillsammans tar fram druvspecifika glas som förhöjer och förstärker vinets karaktär. Och som Time Magazine har skrivit ”Familjen Riedel har aldrig satt sitt namn på en enda flaska vin. Men under de senaste 50 åren har de gjort mer för att höja njutningen för vinälskare än någon enskild vinproducent”.