Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och jobbar till vardags på Swedish Taste i Göteborg. Han har ofta vägarna förbi oss men idag är han här för att ta emot sitt pris som Sundqvist delar ut till vinnaren av Årets Kock. Det innebär att han får komma till oss och välja ut några av sina favoritprodukter. Thomas tindrar med ögonen när han fritt kan utse vad han vill ha.
Det officiella Årets Kock-priset är att få göra en matinspirerad resa någonstans i världen och för Thomas kommer resan att går till Mexico. Han inspireras av mat från alla delar av världen men vill lära sig mer om just den mexikanska matkulturen.
Thomas är uppväxt i Granö som är en liten by längs Umeälven och han har det där sköna norrländska lugnet i sig. Det märktes framförallt på finaldagen då han inte var det minsta nervös utan istället oerhört lugn och fokuserad på vad han skulle uträtta. Att det blev fisk som en av huvudingredienserna i tävlingen passade honom som handen i handsken.
– Ja jag lagar ju mycket fisk på Swedish Taste och sen gillar jag att fiska själv också, säger Thomas.
När han har tid åker han gärna ut till Öckerö för att stå och fiska en hel dag och när öringsäsongen drar igång brukar det bli lite mer havsfiske. När han är hemma i norrland och fiskar i Umeälven är det gädda som gäller.
Han kom till Göteborg för att läsa till sjöintendent, men det var inte till sjöss han egentligen såg sin framtid, det var snarare på finkrogarna. Han har arbetat på Hos Pelle, Thörnströms Privata rum, 28+ och nu på Swedish Taste. Redan som sexåring visste Thomas att han ville bli kock. Hans mamma har skrivit ner anteckningar från 1997 där hon berättar att han gillar att baka och laga mat och att han gärna tittade på matlagningsprogram på TV. Dessa anteckningar skickade hon till honom när han vann Årets Kock som en liten påminnelse om vägen till vinsten.
Thomas är också medlem i Svenska Juniorlandslaget. De tog en silvermedalj i VM i Luxemburg i höstas. Han säger att han har lärt sig mycket av att vara med i laget genom att på varje träning analysera vad som gått bra och vad som gått dåligt och tillsammans med de övriga lagmedlemmarna plocka fram det som är det allra bästa. Nu är han bäst i Sverige och tiden som Årets Kock har bara börjat.