Presenteras av:
Vill du minska på matsvinnet hemma? Läs då våra tips på hur du kan ta vara på mer av maten du köper hem!
Vi svenskar slänger alldeles för mycket mat. Varje år slänger vi enligt Livsmedelsverket ungefär 19 kilo ätbar mat och 26 kilo spolar vi ner i vasken – per person! Om vi istället tog vara på mer av, gärna all, den mat vi köper hade det lett till flera miljövinster. Samma tänk återfinns hos danska Scanpan, som tar vara på det som tidigare varit skräp i form av aluminiumburkar och stoppar in det i sina miljövänliga stek- och kokkärl.
Så här kommer några tips på hur du tar vara på mer av det som hamnar i kylskåpet och skafferiet, för din egen och för planetens skull.
SVINNSMARTA tips
Om du köper hela rödbetor har du nog för vana att skära av och slänga blasten. Gör inte det! Bladen är fulla av nyttigheter och går att använda likt kål. Sautera dem i en stekpanna med lite olja och salt – eller varför inte stoppa dem i en smoothie?
PRODUKTTIPS
Även morotens blast åker ofta direkt i komposthinken helt i onödan. Testa istället att göra en pesto på den genom att mortla blast, parmesan, pistagenötter, vitlök, citron och olivolja. Perfekt till en stor kastrull med nykokt pasta!
PRODUKTTIPS
Skär du hellre av en bit av jordgubbens topp istället för att noga plocka bort de små bladen? Då har du en härlig jordgubbssirap att se fram emot. Koka upp topparna med socker och vatten och låt sila av – sedan är sirapen redo för dina drinkar!
PRODUKTTIPS
Missa inte att tillaga stammen på en färsk broccoli. Den har en härlig krispighet och är jättegod att steka eller ugnsrosta. Eller varför inte strimla den rå i din sallad?
PRODUKTTIPS
Skaldjursskal kastas ofta innan servering. Ta vara på det genom att koka en god fond! Lägg räkskal, kräftskal och till och med musselskal i en gryta och koka ihop en egen smaksättare som går utmärkt att frysa in.
PRODUKTTIPS
Krispiga, wokade blomkålsblad är en ofta överblickad delikatess. Strimla dem i lagom stora bitar och tillsätt dem i din wok precis som med andra grönsaker. Du kommer inte förstå varför du aldrig gjort det innan!
PRODUKTTIPS
Visste du att roten till en salladslök är en ständig källa till ny lök? Skär av och spara några centimeter av roten på löken du köpt, och placera den sedan stående i ett glas vatten. Om några veckor har du ny lök igen!
Produkttips