Presenteras av:
Framträdande dofter och utvecklade aromer – dekantering är något som i princip alla viner tjänar på. Dessutom är det enkelt och kräver mindre ansträngning än vad du tror.
Rött såväl som vitt, något som de flesta viner mår gott av är en nypa luft innan servering. Att dra ur korken och låta vinet andas före det ska serveras ses därför ofta som en god tumregel att följa för den som vill maximera sin smakupplevelse. Men räcker det så? Inte alltid. För att luftningen ska ha bästa möjliga effekt bör vinet dekanteras, det vill säga hällas över i en karaff.
Varför ska du dekantera?
Det finns flera svar på varför du bör dekantera vin – ett svar som skiljer sig något beroende på vinets ålder. Unga viner dekanteras med anledning av att de ofta behöver komma i kontakt med luft för att utvecklas och blomma ut. Äldre viner dekanteras framför allt i syfte att avskilja vinet från den fällning eller bottensats som fällts ut under lagringen. Bland vinkännare finns det olika åsikter om hur länge ett vin ska luftas. En praxis är dock att låta det stå i minst en halvtimme.
Visste du att...
... du även kan dekantera champagne? Ja, det är sant! Du hörde rätt. Dekantering är inte enbart för de röda eller vita utan fungerar även utmärkt för att lyfta vissa toner i champagne. I dekanteringsprocessen tappar nämligen champagne av sin mousse, vilket i sin tur resulterar i att skärpan rundas av och att drycken upplevs som fylligare.
Se Riedels Champagneglas här