Artiklar & Video

Produkter

Välkommen till Se & Lär
Här finner du massor av smarta tips, alla våra filmer och även vår Frågor och Svar-avdelning. Du sorterar lätt vad du vill läsa om med hjälp av rubrikerna ovan.

Skötselråd - Globals träskärbrädor



Genom att ta hand om din träskärbräda kan den bli en livslång följeslagare i köket . Lämpliga träslag för skärbrädor är generellt de som är hårda, har täta fibrer och små porer. Globals träskärbräda är tillverkad av Bosnisk silverek som är ett mycket fibertätt träslag. Här får du tips på hur du ska ta hand om din skärbräda så den håller i många, många år.

Innan första användning

• Stryk ut ett lager olja med en bit hushållspapper.
• Torka av efter 15min.

Efter varje användning

• Vid rengöring använd en droppe diskmedel och sparsamt med vatten.
• En ättiksblandning på 5% kan användas för lättare rengöring.
• Skrubba med grovsalt för att få bort envisa fläckar.
• Förvara skärbrädan torrt.

Underhåll

• Vid behov - olja in skärbrädan rikligt och låt stå under natten, torka sedan av eventuell överflödig olja.
• Olja in eventuella torra fläckar så snart som de upptäcks.
• Skruva åt bultarna med de medföljande insexnycklarna vid behov.
• Ytan går att slipa eller hyvla för att få fram ny ren yta efter år av användning.

 




Vass kniv på 30 sekunder med Globalsharp

Håll skärpan på topp i köket med Globals knivslip. Du fyller enkelt Globalsharp med lite vatten för att slipstenarna ska fungera optimalt och med några enkla drag med kniven igenom de båda hjulen blir din kniv vass igen. Hjulen har två olika grovlekar, ett fint och ett lite grövre, för snabb och effektiv slipning. Våtslipen är anpassad för japanska knivar som har 12-15 graders slipvinkel. Det kan inte bli enklare att skärpa din kökskniv!

Lär dig mer om knivslipning här
Skötselråd för köksknivar

Ta hand om: Rostfria kokkärl



Rostfria stek- och kokkärl klarar hög värme från spisen men för att hålla dem snygga finns några tips att tillgå. En panna eller gryta som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som t.ex. inbränt fett, sot från gasspis eller liknande då detta försämrar magnetismen.

Salta vatten i kärlet först efter det kokat upp, eller rör noggrant så saltet löses upp helt, annars kan bildas vita fläckar på botten. Om fläckar uppstått pröva att ta bort dem med polermedel.

Använd matfett vid stekning i rostfri stekpanna för fin stekyta. Rostfria stekpannor tål hög värme.

Diska med varmt vatten och diskmedel.

För att få bort eventuell inbränd mat, koka upp vatten med lite maskindiskmedel i för att underlätta rengöring.

Använd polermedel för att få bort fläckar.

Vid svårare fläckar eller inbränd mat kan 12% ättika användas för att avlägsna dem.

Ta hand om: Belagda stekpannor



Belagda kokkärls non-stickfunktion underlättar inte bara matlagningen utan även rengöringen. Genom att ta hand om dina belagda stekpannor, kastruller och grytor ökar du dess livslängd. I filmen får du tips på hur du sköter om både din stekpanna och hur du ger den bästa förutsättningar för ett långt och lyckligt liv på spisen.

• Överhetta aldrig din belagda panna eller gryta. Non-stick funktionen kan förstöras och pannan blir ”trög” och kräver mycket smör eller olja för att inte maten ska fastna.

• Låt en belagd panna eller gryta svalna innan den diskas i varmt vatten med diskmedel.

• Läs i produktinformationen om den tål maskindisk men undvik helst detta då det sliter på produkten. Olja gärna in din belagda panna eller gryta med jämna mellanrum.

• Diska alltid en belagd panna noggrant, kvarlämnade matrester kommer brännas fast vid nästa användning vilket försämrar non-stickfunktionen.

• Gnugga pannan med hushållspapper för att torka torr och för att se att den är riktigt ren.

• Använd ättika eller putsmedel för att ta bort svåra fläckar på den rostfria underdelen av pannan.

Induktion

• En panna eller gryta som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som t.ex. inbränt fett, sot från gasspis eller liknande då detta försämrar magnetismen. Ett experiment Scanpan har utfört visar att om kokkärlet lyfts en aning från hällen har det liten inverkan på induktionen men om man förde in ett papper under kärlet fungerar inte den längre. Detta visar på att underhåll av pannans undersida är viktig.

Skötselråd - Emaljerat Gjutjärn



En gryta eller stekpanna i emaljerat gjutjärn varar ofta livet ut om den tas om hand på bästa sätt. I den här filmen får du tips på hur du tar hand om dina belagda gjutjärnsgrytor- och stekpannor för att de ska skänka matlagningsglädje i många år framöver.

Innan första användning bör du ta bort klisteretiketter och diska ur grytan med varmt vatten och lite diskmedel.

För optimal värmespridning se till att du använder en plattstorlek anpassad för grytans botten.

Vid stekning eller bryning, använd matolja eller smör. Värm långsamt på låg till medelhög värme. För hög värme kan skada emaljen.

Vassa stålredskap som kan förstöra emaljen. Använd med fördel plast- eller träredskap.

Låt grytan svalna innan du diskar. Torka därefter grytan riktigt torr och förvara den torrt.