Artiklar & Video

Produkter

Nobel kock i Fisslerland



Han har lagat Nobelmiddagar, vunnit Årets Kock och drivit restauranger med stor framgång. Fisslerambassadören Andreas Hedlund har en imponerande meritlista. Tillsammans med Andreas besöker vi Fisslers fabriker i södra Tyskland och får veta mer om både honom och de högkvalitativa kokkärlen.

Andreas Hedlund står mitt bland prunkande vinrankor på en vingård i Moseldalen i Tyskland, inte långt ifrån orten där Fisslergrytorna tillverkas. Vinodlingen drivs av den karismatiske vinbonden Axel, som låter oss provsmaka några av hans vita viner. Andreas och Axel skojar glatt med varandra och Andreas berättar att han stannat till i området många gånger i samband med att han besökt Fissler i Idar-Oberstein.

Andreas relation till Fissler sträcker sig långt bakåt i tiden. En rolig anekdot är att det på Sundqvists lager hänger en sliten och bucklig Fisslerstekpanna med Andreas namn på. Pannan är från 90-talet när han arbetade på Pontus in the Green House. Restaurangen hade vid det laget inget stekbord utan två Fisslerpannor gick istället heta dagen lång. Efter en lång tids användande blev pannorna ordentligt slutkörda, men Andreas menar att de trots det fungerade med lite extra fett i botten.

- Det var riktigt emotionellt att göra sig av med pannorna eftersom vi visste hur mycket svett och hårt jobb som låg bakom deformeringen.

När Andreas första gången kom i kontakt med Fisslers stekpannor och kastruller var det just kvaliteten som han blev förälskad i. Det är ingen överdrift att säga att Fisslers kokkärl är bland det bästa du kan sätta på din spis. Inom företaget finns en erfarenhet och ett tekniskt kunnande som vuxit fram under generationer.




Fissler grundades år 1845 av Carl Philipp Fissler. På 20-talet var företaget först med att introducera aluminiumpannor för elektriska spisar och på 50-talet tog de patent på den första tryckkokaren. På senare år har de tagit fram innovationer så som non-stickkastruller och handtag med värmesköldar.

När vi beger oss mot Fisslers första fabrik som ligger i Idar-Oberstein möts vi av flertalet lastbilar och fordon från Fissler och det är tydligt att Fissler är en viktig arbetsplats för stadens invånare. Historiskt sett är Idar-Oberstein berömd för sina ädelstenar. I över 500 år har invånarna arbetat med stenhuggeri, senare även polering av ädelstenar. Den kunskapen tog Fissler tillvara när de tog fram de mest högpolerade kastrullerna på marknaden.

En av Fisslers absoluta storsäljare är tryckkokaren Vitavit. I Idar-Oberstein finns en fabrik som enbart producerar tryckkokarlock. Andreas såg tidigt fördelarna med Fisslers tryckkokare och berättar att Vitavit under många år gått för högtryck i hans restaurangkök.

- Vinsten med att behålla vitaminer och mineraler och samtidigt spara energi och tid är en kombination som är outstanding, tycker Andreas.

Andreas driver sedan en tid tillbaka lunchrestaurangen Villa Wera i Solna tillsammans med sin fru Jenny Härstam Hedlund och kocken Johan Lundström. Alla tre är väletablerade i restaurangbranschen. Bland Andreas meriter finns en vinst i Årets Kock 2002, en plats i Årets Kocks kommitté och uppdraget att ansvara för flera Nobelmiddagar. Han är också en flitigt anlitad föredragshållare och kursledare på Restaurangakademien och har, på uppdrag av Skolverket, arbetat med att utveckla Sveriges restaurangutbildningar.

Andreas tycker om att ta sig gärna an nya förmågor och på Villa Wera är det många ungdomar som arbetar och har praktik. Restaurangen har en uttalat hälsosam profil. Andreas förklarar att han och Jenny har lagt mycket tid på att analysera gästernas matvanor och märkt att tung mat minskar antalet gäster rejält. De har också lagt energi och resurser på att skapa en skön miljö med restaurangkänsla.

- Det får inte kännas som en kantin bara för att det är en lunchrestaurang. Miljön är lika viktig som maten, tycker Andreas.




Tillsammans med Andreas besöker vi också Fisslers nya fabrik i Neubrücke, där många av de rostfria produkterna tillverkas. När vi närmar oss fabriken möts vi av ett dunkande ljud. Ljudet kommer från en maskin som stansar ut grunden till stekpannor och kastruller. De utstansade stålbitarna formas till grytor med hjälp av ett tryck skapat av vatten. I vanliga fall behövs en honform och en hanform för att framställa en gryta och då finns risk att materialet repas när formerna pressas samman. I det här fallet ersätter vattentrycket honformen, vilket gör att Fisslers grytor kan pressas till perfektion.

Fisslers kärl är också kända för sina gedigna bottnar. Bottnarna består av en platta i rostfritt stål och en värmeledande aluminiumkärna. Metallerna sammanfogas under ett enormt tryck, vilket gör att aluminiumet sprider sig över hela botten och ut i kanterna. På så sätt skapas utmärkta förutsättningar för lagring och spridning av värme. Det är framförallt detta som särskiljer Fisslers stek- och kokkärl från övriga kärl på marknaden.

Andreas håller upp och betraktar en nytillverkad Fisslergryta, med skinande blank yta och rejäl botten. För en kock av hans rang är det viktigt att redskapen är av allra högsta kvalitet. Och i Villa Weras kök – där går Fisslergrytorna varma, likt stekpannorna på Pontus in the Green house på 90-talet.

- En tjockbottnad kastrull går inte att klara sig utan, speciellt inte när man slår en bea, säger Andreas.

Kommentera

Kommentarer

Online Dissertation Proposal Service
To be a gourmet specialist is a difficult activity. Culinary school is typically a 2-year degree and you would graduate with a partners degree. My recommendation is to check whether you can land a position at an eatery as a prep cook to check whether you like the everyday operations of being a cook/culinary expert. Why go to class spend a decent 20,000$ and get out and discover you don't care for it.
Dissertation Service UK
a female mold and a male mold are needed to make a pot and there is a risk that the material will be repelled when the molds are squeezed together. In this case, the water pressure replaces the female shape, allowing Fissler's pots to be pressed to perfection.
Dissertation Service
The metals are joined under enormous pressure, which causes the aluminum to spread throughout the bottom and out of the edges. This creates excellent conditions for storage and distribution of heat. This is especially the distinction between Fissler's stew and pans from other vessels on the market.
Custom Assignment Help
I read the post over there about the noble chef in fissler land. It's really appreciated and good to read that He has made Nobel Dinner, won the Chef of the Year and driven restaurants with great success.
snapchat hack
We are here for the snapchat hack online.
Siri for Android
First download, the Siri for Android APK File from here.We will here review some of the best Siri for Android apps which can be a good alternative of Siri for Android phones.
Moviebox Apk
MovieBox apps it’s really good for watching movies and TV shows
custom dissertation services
Stunning, brilliant site design! To what extent have you been blogging for? you made blogging look simple. The general look of your site is magnificent, and additionally the substance!. Much obliged For Your article

SQ på Facebook