Artiklar & Video

Produkter

Välkommen till Formex!



Nu är det dags att kicka igång hösten och det gör vi allra helst tillsammans med er på Formex! I vår monter kan ni kika på höstens nyheter som bidrar till stordåd i köket under lång tid framöver.


Vi presenterar en exklusiv och imponerande knivserie från Yaxell, nytt knivset och serveringsset från Global, vackra bestick från Laguiole en Aubrac, färgsprudlande skalknivar från Opinel, ny vacker glasmodell från Riedel, snygg och smart förvaring till ädla drycker från Pulltex och mer därtill.

Vi firar även att Zassenhaus har malt på i 150 år och lanserar en jubileumsupplaga av Munchenserien som definitivt kommer förgylla vardagen. Fredagen den 25 augusti, kl.13, firar Mästerkocken Louise Johansson jubileet med oss och bjuder på goda tilltugg i vår monter.

Kom och låt dig inspireras i vår monter B08:21 på Formexmässan 23-26 augusti!

Kycklingtacos med avokado- & koriandercrème



Kycklingtacos (4 portioner)
2 urbenade kycklingbröst
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 jalapeño (valfritt)
2 st lime
Salt och peppar

Avokado- och koriandercrème (4 portioner)
1 avokado
1 kruka koriander
1 dl turkisk yoghurt
½ rödkål
8 st vete- eller majstorillas

Gör så här:
Skär kycklingbrösten i jämna strimlor, ca 4 st per filé, och lägg i en skål. Häll i olja. Tillsätt sedan kryddorna tillsammans med en nypa salt och peppar, samt saften från en lime. Låt marinera i minst 30 min.

Dela avokadon och lägg i en mixer tillsammans med koriander, yoghurt, saften från en lime och lite salt och peppar. Mixa tills konsistensen är krämig och slät. Häll sedan upp i en serveringsskål.

Stek kycklingen i en grillpanna eller grilla på medelhög värme, ungefär 4-5 minuter på varje sida, tills kycklingen är genomstekt. Skiva kålen tunt och värm tortillabröden i en torr panna eller på grillen.

Montera tacon med kål i botten, därefter kyckling, avokado- och koriandercrème och slutligen några kvistar koriander och fint skuren jalapeño som garnering. Servera med en skiva lime.


Månadens plock, augusti


 
Augusti är här och sensommarens mathöjdpunkt nalkas! Förr i tiden inleddes kräftfisket natten mellan den nionde och åttonde augusti. Numera fiskas kräftor i Sverige i princip året om, men kräftskivorna duggar fortfarande som tätast under augusti och början av september.

Oavsett om de röda insjökräftorna eller de rosa havskräftorna står i fokus på din kräftskiva är det viktigt med läckra tillbehör som förgyller buffén. Hembakat bröd, aioli och Västerbottensostpaj är klassiker som går hem hos de flesta. Kantareller och krondill är andra smakkompisar som passar utmärkt till skaldjur. Globals köksset i två delar ger dig både en bra sax att klippa ner dillen med och en allround kockkniv som fungerar till såväl svamp som paj. Skär gärna upp och servera brödet på Zassenhaus skärbräda i mangoträ – om du inte hellre använder den som serveringsfat till kräftorna.

Middagen avnjuts som bäst i goda vänners lag med vassa bestick och något kallt i glaset. Komplettera dina skaldjursbestick med bra stekbestick, så som Opinels stekknivar i serien Table Chic eller de prydliga stekbesticken från Global, och du har en dukning som heter duga. Föredrar du öl framför vin fungerar både medelbesk, ljus lager och veteöl jättebra tillsammans med salta kräftor. Allra godast smakar ölen i Riedels ölglas i serien Veritas. Glaset är designat för att förhöja smakupplevelsen och hålla drycken kall extra länge.

Produkter i månadens plockbild:
Global - Tvådelsset med kockkniv och sax
Global - Bordsgaffel
Zassenhaus - Laxbräda mango
Opinel Table Chic - Stekknivar olivträ
Riedel Veritas - Ölglas


Matiga muffins

För dig som vill bjuda på något nytt på årets kräftfest kan vi tipsa om Stefan Karlssons mumsiga prästostmuffins. Eftersom grunden till smeten görs av ägg, vetemjöl, filmjölk och ost blir muffinsen mycket matiga och fungerar jättebra som variant på Västerbottenpaj.






Yakitori - Lätt som ett spett!



Yakitori betyder bokstavligen grillad (yaki) kyckling (tori) på japanska. Yakitori är oerhört populärt i Japan och finns i en mängd variationer. Nedan följer ett recept på Yakitori med kycklinglår och vårlök.

Grillspett
10-12 grillspett i trä
½ kg urbenad kycklinglårfilé
9 vårlökar (de vita delarna)
Rapsolja

Yakitori-marinad
1 dl japansk soja
1 dl mirin
½ dl sake
½ dl vatten
2 tsk råsocker
Gröna delen av en vårlök

Gör så här:
Blötlägg grillspetten i ca 30 min.

Blanda ingredienserna till yakitorisåsen i en kastrull och koka upp. Sänk värmen när det börjat koka och reducera såsen ungefär till hälften, efter ca 30 min bör den vara tjock och glansig. Låt svalna till rumstemperatur. Se till att spara en tredjedel av yakitorisåsen till servering.

Skär de vita/ljusgröna delarna av vårlöken i ca 3 cm långa bitar. Gör likadant med kycklingen. Varva bitar av kyckling och vårlök på de blötlagda spetten.

På grillen: Grilla i 6 min och pensla sedan på yakitorisåsen på båda sidor. Fortsätt grilla ungefär 3-4 minuter, tills kycklingen är klar och såsen är karamelliserad.

I ugn:
Sätt ugnen på grilläge/övervärme och placera spetten på ett oljat galler högt upp i ugnen. Grilla i 6 min. Pensla på yakitorisåsen på båda sidor och vänd spetten. Fortsätt grilla ungefär 3-4 minuter, tills kycklingen är klar och såsen är karamelliserad.

Vid servering, lägg spetten på ett uppläggningsfat och pensla på överbliven yakitorisås (med en ren pensel).



Drinktips - Yuzu Cocktail



Yuzu Cocktail är en svalkande gindrink med smak av citrusfrukten yuzu. Yuzu kommer ursprungligen från Östasien, men har på senare tid blivit väldigt populär i Väst och smaksätter alltifrån maträtter, till bakverk och drycker. Frukten har en frisk smak med mycket syra och ser ut som en liten grapefrukt med skrovligt skal.

Yuzu Cocktail (2 portioner)

1,5 dl vatten
0,5 dl mynta
1 cm ingefära, hackad
0,5 dl honung
12 cl gin
2 dl yuzujuice

Gör så här:
Koka ihop vatten, mynta, ingefära och honung och reducera till en sirap. Det tar ca 5 minuter. Sila av blandningen och låt svalna något.

Häll gin, yuzujuice och 2 msk av sirapen i en shaker. Skaka om ordentligt.

Ta fram två cocktailglas och fyll dem med is. Vi har använt Riedels eleganta Veritas-glas.

Fyll upp glasen med drinkblandningen och garnera med myntablad.


Drinken smakar självklart lika uppfriskande om du väljer att göra den alkoholfri!

SQ på Facebook