Artiklar & Video

Produkter

Produkter(16)

Tamahagane Kyoto är en kniv med 63 lager damaskerat stål, en hård kärna av VG5- stål varvat med lager av mjukare SUS410-stål, vilket ger en mycket stark och följsam kniv. Bladet hamras för att uppnå det mönster som pryder alla Kyotoknivarna.

Att hamra och dekorera sin kniv är något som gjordes redan på samurrajernas tid i Japan. Det rostfria stålhandtaget är tillverkat i högkvalitativt 18/10-stål och är mattblästrat , vilket ger både en fin kontrast till bladet och en behaglig känsla. Handtaget är format efter en bambukvist och är mycket greppvänlig. Alla Kyotoknivar levereras i ett exklusivt knivschatull av bambu. Hårdhet 59-60 HRC (stålets hårdhetsgrad).

Mer info

Mellan ca 1680 och 1850 var det fred i det som idag kallas Japan och detta innebar att de samurajer som då fanns, istället för att slåss, kunde ägna sig åt att dekorera sina svärd med olika graverade mönster och texter. Samurajsvärden från denna tid är därför ofta mycket vackert dekorerade. Denna tradition att dekorera sina svärd och knivar är något som Tamahagane idag för vidare genom att dekorera bladet på vissa av sina knivmodeller med vackra tecken. Tamahagane knivarna har tagit sitt namn från denna uråldriga tillverkningsprocess.

Tamahagane-stål utvinns ur en svart järnhaltig sand och genomgår en omfattande reningsprocess innan det smids till de legendariskt vassa svärden. Smältprocessen för detta stål skiljer sig avsevärt mot den process som används vid vanlig massproduktion. Det är en omständlig process som tar cirka 72 timmar att genomföra. Det japanska svärdet, katana, som görs av Tamahaganestål, bygger på en unik kombination av hårt och mjukt stål – hårt i eggen för skärpans skull, mjukare i resten för seghet och tålighet.

Sundqvist har idag flera knivserier och en mängd tillbehör från Tamahagane.

Läs mer om hur du tar hand om dina knivar här

Tipsa om den här tillverkaren: