Artiklar & Video

Produkter

Produkter(8)

Ordet Sakura är japanska för "Körsbärsblomning" vilken har ett stort symbolvärde i den japanska kulturen. Familjer samlas för att fira våren och titta på skönheten i Sakura under dess korta blomning.

Det är efter denna blomning som Tamahagane döpt sin knivserie Sakura. Serien har en mjuk framtoning och riktar sig till de som föredrar att använda mindre knivar med något kortare knivblad. Sakura består av ett enda stycke AUS6AM rostfritt stål som går från spetsen av knivbladet till slutet av handtaget. Handtaget är tillverkat av exklusivt Mikarta och är säkrat med tre rostfria nitar. 58 HRC (stålets hårdhetsgrad).


Mer info

Mellan ca 1680 och 1850 var det fred i det som idag kallas Japan och detta innebar att de samurajer som då fanns, istället för att slåss, kunde ägna sig åt att dekorera sina svärd med olika graverade mönster och texter. Samurajsvärden från denna tid är därför ofta mycket vackert dekorerade. Denna tradition att dekorera sina svärd och knivar är något som Tamahagane idag för vidare genom att dekorera bladet på vissa av sina knivmodeller med vackra tecken. Tamahagane knivarna har tagit sitt namn från denna uråldriga tillverkningsprocess.

Tamahagane-stål utvinns ur en svart järnhaltig sand och genomgår en omfattande reningsprocess innan det smids till de legendariskt vassa svärden. Smältprocessen för detta stål skiljer sig avsevärt mot den process som används vid vanlig massproduktion. Det är en omständlig process som tar cirka 72 timmar att genomföra. Det japanska svärdet, katana, som görs av Tamahaganestål, bygger på en unik kombination av hårt och mjukt stål – hårt i eggen för skärpans skull, mjukare i resten för seghet och tålighet.

Sundqvist har idag flera knivserier och en mängd tillbehör från Tamahagane.

Läs mer om hur du tar hand om dina knivar här

Tipsa om den här tillverkaren: