Artiklar & Video

Produkter

Välkommen till Se & Lär
Här finner du massor av smarta tips, alla våra filmer och även vår Frågor och Svar-avdelning. Du sorterar lätt vad du vill läsa om med hjälp av rubrikerna ovan.

Frågor & svar med Mr. Global

Sundqvist hade åter äran att få besök av Mr Global, Mino Tsuchida, och då passade vi på att fråga honom de mest vanliga frågorna om Globalknivar vi får från konsumenter. Louise Johansson, Taste By Louise, intervjuade Mino och filmen är lättsamt översatt. Frågor & svar finns även i skrift här nedan.Varför är det viktigt att inte diska knivar i diskmaskin?
Våra knivar är väldigt lätta och vassa och när de rör sig i diskmaskinen kan de skadas. Därför vill vi inte rekommendera diskmaskinen. Mer utförlig info här >>

Är det viktigt att diska knivarna direkt efter att de använts?
Det är väldigt viktigt. När du använder kniven hamnar matrester på bladet som kan skada den. Därför rekommenderar jag att man alltid diskar den för hand.

Vad är den största skillnaden på japansk och europeisk matlagning? Använder vi knivarna på olika sätt?
Det är klart att det är kulturella skillnader på japansk och europeisk matlagning. Japaner skär mycket och tar väl hand om sin kniv och håller den i skick genom att våtslipa den på en sten. Det är väldigt viktigt. Om kniven är slö förstör den kvalliten på fisken eller köttet och det är ju inte bra.

Vad är skillnaden på våtslipning, som MinoSharp och liknande som inte behöver vatten?
Jag rekommenderar våtslipning i MinoSharp för att vattnet hela tiden rengör hjulen i slipen och du undviker att överhetta bladet. Så därför är vattnet väldigt viktigt. Det är en stor skillnad på att slipa med eller utan vatten. Så vattnet är väldigt nödvändigt.

Vem kom på namnet Global och varför?
När man bestämde sig för Global hade det inget att göra med den ”globala knivmarknaden”. Ägaren och designern diskuterade och tittade i en ordbok och hittade fyra fem olika namn. De såg Global som har en sådan bra betydelse. Det var så de bestämde sig för namnet. Det finns ingen annan anledning. Så genom ordboken hittade de namnet, väldigt enkelt.

Har du någon favorit bland Globalknivarna? Om det inte är för matlagning så kanske det är för designen?
Ja om du frågar mig så föredrar jag alltid den japanska Sashimikniven att skära rå fisk med för att göra Sushi. Jag använder den till allt, till både kött, fisk och grönsaker och byter inte kniv. Jag är väldigt lat. Så jag använder G-11, Sashimikniven till allt.

Vad är största skillnaden mellan Global SAI och den klassiska Global?
Först och främst är Global SAI mycket tyngre än den vanliga Globalkniven. Den har tre lager stål, ett mjukare stål som beskyddar ett hårdare i mitten. Den är också designad med en hamrad yta och en kurvig linje som påminner om svärdtekniken. Vi slipar dem för hand och det är en stor fördel. Många efterfrågade också ett större handtag så jag pratade med designern och vi kom till slut fram till att vi skulle ha ett något större handtag jämfört med den tidigare Globalkniven.

Hur lång tid tog det att utveckla Global SAI
från ritbordet till den färdigt produkten?
3 år. Först försökte vi ta fram en kniv med plasthandtag och vi visade den för våra största distributörer, ”Globalfamiljen”. Men de tyckte inte om den så vi diskuterade och kom fram till att Globalkniven ska vara helt i rostfritt stål. Så det var bättre att hålla sig till originalkonceptet. Så vi la ner mycket tid.

Är det okej att slipa Global SAI på en MinoSharp?
Ja det är klart. Jag rekommenderar starkt att man slipar sin kniv med slipsten. Våtslipning med sten är absolut det bästa.

Kan man slipa andra knivar på MinoSharp?
Självklart! Du kan slipa vilken kniv som helst på MinoSharp eller på sten.

Vad händer när man slipar Global SAI och kommer till det yttre lagret stål?
Den är samma som en Globalkniv, det hårda stålet går hela vägen upp till ryggen. 

Har Global SAI samma slipvinkel som den traditionella Globalkniven?
Ja! Exakt den samma. (Sundqvist kommentar: vinkeln är 15 grader)

Frågor & svar

Vad skall jag använda för skärbräda?
Varför är Globallogon etsad på den sida som den är?
Fastklibbningsproblemet...
Vad är Global-PRO?
Kan man som slutkund köpa knivarna direkt hos er?
Kan man diska kniven i diskmaskin?
Hur underhåller jag skärpan på min kniv?
Vilka garantier gäller?
Vad skall jag använda för kniv till sushi?
Vad är det för skillnad på G-, GS-, GF- och GSF-knivar?
Till vilka produkter finns det reservdelar?
Vilka knivar finns för vänsterhänta?
Hur känner man igen en falsk Globalkniv?
Min rostfria kniv rostar, varför?Vad skall jag använda för skärbräda?
Det är naturlagarna som gäller. Är skärbrädan hårdare än kniven så skadas kniven. Är skärbrädan mjukare än kniven så tar skärbrädan skadan istället. Jobbar man med lätt hand är det dock inget stort problem.

Här följer uppställning för val av material i skärbrädor:

1: Ändträ: Det bästa för kniven och också den bräda som håller längst. Håll den inoljad och diska direkt efter användning med vatten. Använder du diskmedel går oljan ur och du skall helst slipa av den råa ytan som blir när fibrerna reser sig efter att ha sugit in vatten. Olja sen in den igen med paraffinolja.

2: Liggande trä: Lite mer motstånd för kniven men helt OK. Skär med lätt hand så varar också denna bräda.

3: Mjuk plast: Snäll mot kniven och lätt att hålla ren. När den till slut blir för repig kan den bli ohygienisk och bör bytas ut.

4: Hård plast: Olämplig! Svår mot kniven och du får plastflisor i maten.

5: Glas: Direkt olämplig som skärbräda. Använd den endast till uppläggning. Enkel naturlag: Är brädan hårdare än kniven så skadas kniven. Den enda kniv som är hårdare än glas är den keramiska. Denna repar dock glaset och du får splitter i maten dessutom riskerar du att dela brädan itu vid första skäret.

Det är tråkigt att tillverkare av glasbrädor i text eller bild anger att de kan brukas som skärbrädor. De är dock inte intresserade av att ta i tu med reklamationer på knivar som skadats. Det skulle vara intressant att försöka reklamera en glasbräda efter att man använt keramisk kniv.

Lycka till med valet!Varför är Globallogon etsad på den sida som den är?
När knivarna hänger på magnetlisten är det snyggt om de hänger med eggen åt samma håll. Det är bara det att märkningen på min brödkniv sitter på sidan som hamnar mot väggen. Vad beror detta på?

Tandade knivar och enkelsidigt slipade knivar som G-7 och G-11 har tandning eller slipning på knivens framsida, d v s på höger sida för högerhänta. Dessa knivar har etsningen på framsidan. Kniven blir då presentabel i sin presentförpackning. Symetriska knivar har logon på den sida du ser när du jobbar högerhänt. Detta är förmodligen för att användaren skall pränta in varumärket. För oss blir det perfekt då en känd kock som Anders Dahlbom är vänsterhänt eftersom logon då kommer i bild på TV.

Ett undantag finns från regeln ovan. Det är om du köper G-9 i set (ex G-9211). Då är logon etsad på "baksidan" för att matcha de andra knivarna i setet.

Fastklibbningsproblemet...
Jag har andra bra knivar idag men de "klibbar" väldigt t.ex. när man skär rå potatis eller gurka. Gör Global detta också eller "släpper" de skivorna?

Rå potatis klibbar alltid och gurka nästan lika ofta på släta knivar. Proffskocken lägger kniven lite i vinkel så att när skivan knuffas av, av nästa skiva, så faller den i högen för uppskuret i stället för att komma i vägen för kniven. I stort sett alla patentlösningar mot problemet ger andra problem. Med t ex hål sliter du på ditt styrfinger och det blir obehagligt i längden. En DEBA-slipad kniv som GS-4, G-7 och G-11 har ena sidan vinkelslipad och ger samma lösning som kockarna brukar. När skivorna når eggens avslutande kant så släpper de.Vad är Global-PRO?
GLOBAL PRO är ett intressant fenomen. Det är exakt samma kniv i grunden. Man har valt ut några av modeller av det ordinarie sortimentet till PRO-serien. PRO-serien är alltså inte alls så komplett som den ”vanliga” GLOBAL-serien är.

I Ett av tillverkningsstegen för vanliga GLOBAL går hela kniven till svartkromatering. Skaftet nedsänks i ett antal bad varav ett är elektrolytiskt. Kniven kommer ut med skaftet helt svart av en mycket hållbar kromdioxid. Efter att skaftet sedan slipats av återstår endast svart kromdioxid i groparna.

Detta steg hoppar man helt över och sparar in på GLOBAL PRO. Däremot har man på PRO-kniven en mera påkostad slipprocess och slutslipningen sker på superfin sten med #5000 mot #1000 för vanliga GLOBAL.

PRO-kniven förpackas i en elegantare kartong med sammetsaktig blå insida.

GLOBAL PRO säljs endast i Japan och kostar där 35-40% mer än vanliga GLOBAL.

Nya GLOBAL har ett helt nytt och bättre stål kallat CROMOVA 18. PRO-knivarna kör tills vidare kvar med det gamla stålet. Inom ett år beräknas även PRO få det nya materialet.

Fabriken Yoshikin säljer själva direkt i Japan och har också ett par egna butiker. Och då man endast betalar 5% i moms ligger priserna lägre än i övriga världen.

De säljs endast till turister i Japan och priset ligger 40-50% högre än vanliga GLOBAL. Vi kan alltså inte få dem till Sverige.Kan man som slutkund köpa knivarna direkt hos er?
Tyvärr kan vi inte sälja direkt. Vi hänvisar er istället till någon av våra återförsäljare.Hur underhåller jag skärpan på min kniv?

Skärpan underhåller du bäst genom användning av keramisk alternativt diamantskärpstav, eller genom att använda MinoSharps keramiska våtslip regelbundet. För att få fram ny egg på kniven rekommenderar vi inlämning på sliperi.

Vi på Sundqvist kan rekommendera följande sliperier:

Uppsala:
Hallin Allservice http://hem.fyristorg.com/hallin.allservice/knivslipning.htm

Stockholm:
Slipklinkiken http://www.slipkliniken.se/contents/sv/contactus.html
Cleancut http://www.cleancut.se/butik/knivslipning/professionell-knivslipning-pa-sten

Göteborg:
Muhréns Sliperi: http://goo.gl/0ISI4

Lund:
Slipar Knivar http://www.sliparknivarilund.se/

Malmö:
Antons Handslipning handslipning@yahoo.se

 

Kan man diska kniven i diskmaskin?
Nej, i våra skötselråd står följande rader om diskning av knivarna:

Lämna aldrig din kniv odiskad. Skölj av kniven direkt efter användning, torka den noga och sätt den på plats i knivblock, magnetlist eller knivlåda.

Diska aldrig en skarp kniv i maskin. Maskindiskmedlet utsätter kniven för våtblästring som slöar den. Kniven står dessutom inte still i korgen utan rör sig under diskningen. Eggen skär lätt sönder diskmaskinskorgens plastbeläggning och korgen börjar rosta. Slår eggen mot t ex bestick skråmas dessa och slår den mot hårt material som t ex en annan kniv så skadas eggen. Det är dessutom stor risk att man skär sig på en kniv som står i diskmaskinen.

Salt miljö är aggressiv på rostfria stålmaterial. Lämna aldrig din kniv odiskad efter den använts i salt miljö. Uppstår ytrost kan denna lätt poleras bort med metallputs. Görs inte detta kan djupare korrosionsskador uppstå.

Det största problemet med diskmaskinen är kanske ändå själva kulturen. "Jag diskar senare". Du skär kanske i aggressiv mat som saltgurka eller salt sill. Du lämnar kniven på diskbänken för att diska senare. Spaltkorrosionen startar direkt mellan kniv och diskbänk när du har salt vätska emellan. Redan någon timme senare är kniven fläckig och några timmar senare har ytrost uppstått både på kniv och diskbänk väl att märka.

För att inte rostbildningen skall fortsätta, måste du snarast putsa bort ytrosten med knivputs, Autosol eller stålull.

Globalkniven har en stålblandning där focus ligger på skärpa. Om focus läggs på rostfrihet blir det inte möjligt att få och bibehålla skärpan. Stålet i kniven är därmed något rostkänsligare än stålet i t ex diskbänken.

Så länge du sköter om din kniv och håller den ren och torr mellan användningarna så kommer din kniv att hålla sig lika fin. Du får gärna använda handdiskmedel. Sköter du dessutom om eggen med skärpstav och vid behov slipsten så har du din Globalkniv hela livet.Vilka garantier gäller?
Globalknivarna är garanterad mot fabrikationsfel inom tre år från kundens inköpsdatum.
Inköpsdatum skall styrkas med kvitto.

Skador på egg eller spets ersätts ej. Vid sådana skador hänvisas till närmaste professionella sliperi.

Skärpstaven G-45 är tillverkad av keramik och skall behandlas därefter. Den går av om den tappas i golvet precis som vilken porslinspjäs som helst. Garanti gäller ej vid brott.
G-45 har utbytbar stav. Ny stav G-45/R kan beställas hos din återförsäljare.

När det gäller Zassenhaus så har du 25-års garanti på malverket och Fissler har 5-års garanti mot fabrikationsfel på sina stekpannor. Nästan alla varumärken har sina egna garantier så det bästa är helt enkelt att du kontaktar oss om du har några frågor.Vad skall jag använda för kniv till sushi?
En lagom kniv till sushi är G-11. Det är en 25 cm lång enkelslipad kniv. Du kan även välja någon av Yanagibaknivarna från Wasabi black serien.Vad är det för skillnad på G-, GS-, GF- och GSF-knivar?
G betyder Global. Detta är standard modellen. Den tillverkas genom att man stansar ut ett blad ur en plåt, svetsar ihop handtagshalvorna, svetsar fast bladet på handtaget och fyller det med sjösand för balansens skull. Sen går kniven till putsning och slipning.

GS betyder att det är en Global ”small”. Den har samma tillverknings procedur.

GF betyder Global ”forged”. Med detta menas att den är smidd. Detta medför ett tjockare och tyngre blad med mer stabilitet än i vanliga G-knivar. GF-serien har även ett kraftigare handtag.
GSF betyder då följaktligen Global ”small forged”. Detta är en kniv som är utstansad ur en plåt som sedan smids och slipas till att bli en liten och lätt kniv. Dessa lämpar sig mest för skalning och ”finlir” i luften. Vill man jobba med detta på skärbräda så är GS serien att föredra.Till vilka produkter finns det reservdelar?
Det finns reservdelar till nästan allt som kan gå sönder eller slitas ut med tiden.

Vilka knivar finns för vänsterhänta?
Globalknivarna är för det mesta symetriskt utformade. De kan därför användas av både vänster och högerhänta. Det finns dock ett par undantag. De är de knivarna som är DEBA-slipade, dvs de knivarna som bara är slipade på ena sidan. Det finns ett antal av dessa i globalsortimentet. Knivarna som finns i Sverige som motsvarar dessa är G-11L, G-7L, G-9L och G-22L.
L:et står för ”Left” vilket betyder att knivarna har sin slipning på andra sidan bladet och passar således för vänsterhänta.Hur känner man igen en falsk Globalkniv?
Knivarna från GLOBAL är kända i hela världen och har p.g.a. sin speciella design med rombiskt prickmönster i skaften en mycket hög igenkänningsgrad. De är tillverkade av YOSHIKIN i Japan, till stor del för hand i en mycket hög kvalitet. Stålet är mycket speciellt och benämnt CROMOVA 18. Majoriteten av Sveriges kända kockar använder Globalknivar och försäljningsframgången har varit stor.

Kopiorna har samma märkning, artikelnummer och t o m streckkoder som originalet. Till och med de medföljande broschyrerna är kopierade.

GLOBAL, YOSHIKIN, CROMOVA 18 och prickmönstret är skyddade varumärken i de flesta länder inklusive Norge och EU-länderna. Rättigheterna ägs av YOSHIKIN i Japan.

Kringresande säljare erbjuder ett set knivar, stekgaffel och skärpstål i en knivväska motsvarande GLOBAL G-666/11. De säger att utpriset är 9900kr och erbjuder setet för 4500kr. Även priser på 2000-2900kr förekommer. I större partier har också väsentligt lägre priser förekommit.

Även presentförpackningen motsvarande GLOBAL G-9211 säljs förfalskad. Förpackning liksom tillhörande broschyr/folder är kopierad från originalet.

Så här känner du igen förfalskningarna:

1. Prickmönstret är ojämnt och har dålig finish. Det har svart lack i groparna medan originalknivens svarta färg är kemisk kromdioxid.
2. Ingen sand i skaften som i originalet.
3. Slipningen håller låg klass och bladet har dålig finish.
4. Stålet är betydligt mjukare och uppfyller inte specifikationerna för CROMOVA 18.
5. GS-4 är i original DEBA-slipad d.v.s. bara på den högra sidan där också logotypen sitter. Kopian är symetriskt slipad och har logotypen på vänster sida av bladet.
6. Presentförpackningen har ett hängöra i papp istället för plast som på originalet.
7. Skärpstaven är av randigt stål medan originalet är av keramik eller diamantklätt rostfritt stål. Det sitter I skaftet med en gänga medan originalet har svart fästhylsa.
8. Den stora kockkniven är märkt GF-34 (smidd) men är en kopia av G-17 (valsad).
9. Brödkniven saknar tandning närmast skaftet.

Den som försöker sälja dessa till dig i skenet av att vara äkta gör sig skyldig till bedrägeri. Ta namn adress telefon eller åtminstone bilnummer.

Ring Sundqvist eller direkt till polisen.Min rostfria kniv rostar, varför?
En direktöversättning av stainless blir "rostar mindre". Alla stål rostar under ogynnsamma förhållanden, även de s k rostfria.
Ett stål där fokus läggs på rostfrihet innehåller 18% krom och 8-10% nickel. Ett sådant stål går dock inte att slipa skarpt. Nickel har förmågan att "flyta" och utjämna. Det är därför som en relativt grov stålyta blir perfekt blank om man förnicklar. Nickel hittar också den "ojämnhet" som vi kallar egg och gör den rund och fin. I knivstål avstår man därför från nickel. Då stora delar av rostfriheten då förlorats tillsätter man en 0,1-1% molybden istället som tätar stålets kristallstruktur men tyvärr når man aldrig riktigt upp till den rostfrihet som nickel ger.

Så länge kniven hålls ren och torr kommer den inte att rosta men syror och salt är aggressiva på alla stål och om det lämnas på ytan, speciellt om kniven ligger mot en annan metallyta som t ex diskbänken, så påbörjas rostangrepp.
Först bildas brunrost (Fe2O3). Detta kan lätt avlägsnas med polergummi, stålull eller putsduk. Om du inte tar bort brunrosten i tid bildas svartrost (Fe3O4) under och den kan inte poleras bort då den bildar gropar i stålet.
Garantin gäller i två år och gäller tillverkningsfel. Både eggskador och rost betraktas normalt som hanteringsfel och garantin gäller ej.
Om kniven rostat så polera först kniven med medel som polerar lätt, ex. Autosol. Hjälper inte detta så använd något grövre, ex. svinto. Detta kan repa så var mycket försiktig.