Artiklar & Video

Produkter

Druvspecifikt med Riedel - Champagne



Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.

Champagne

Champagne är världens mest kända mousserande vin. En klassisk champagne framställs av saft från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det finns även champagne som enbart görs av en eller två av druvorna, samt champagne som innehåller en större variation av druvor – men i sammanhanget är dessa viner få.

Namnet champagne kommer från vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Endast mousserande viner som produceras i distriktet får kallas för champagne. Området är svalt och har en krithaltig jord, vilket ger vinerna en tydlig mineralton med frisk syra och fräschör. Vinerna framställs genom traditionell champagnemetod. I korthet innebär detta att ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan får jäsa ytterligare en gång på flaska. Jäsningen ger champagnen sin karaktäristiska brödighet. Vinet får även en riklig mängd bubblor, som kommer av det höga trycket som bildas i flaskan.

Kort om Champagne
• Består traditionellt av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier
• Tillverkas i Champagnedistriktet
• Vin med frisk syra och fräschör
• Görs genom en andra jäsning på flaska

Glas för Champagne

Riedel är experter på att ta fram glas som förhöjer känslan av att avnjuta god dryck. Riedels champagneglas skiljer sig från övriga druvspecifika glas, eftersom champagne enligt tradition görs av tre olika druvor. Kupan framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna i drycken och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur dofterna till näsan. Öppningen styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.

Kort om glaset

• Stor kupa
• Framhäver dofterna
• Tar vara på brödigheten och friskheten
• Liten öppning
• Framhäver sötman



En matglad jul!



Nu börjar det lacka mot jul! Doften av pepparkakor och nygräddade lussebullar sprider sig i köken och julstämningen börjar så sakteliga infinna sig.


Julen handlar mycket om traditioner – i synnerhet om mattraditioner. Många har julskinkan som favorit på julbordet, medan andra propsar på julgröten, köttbullarna eller senapssillen. Samtidigt vill allt fler förnya den traditionella julbuffén och blanda upp klassikerna med alternativa maträtter. Att tillfredsställa släktens alla önskemål är inte en helt lätt uppgift.

Vi vill ge inspiration till årets julbord! Här nedan har vi samlat recept från några av Sveriges främsta kockar. Det finns både recept på nya juldoftande maträtter och julbordsklassiker med twist. Det bästa är att alla rätter går att förbereda i god tid i förväg. På så vis slipper du den värsta stressen på julafton och får mer tid att njuta tillsammans med släkt och vänner.

Tre juliga recept


Sill med granskott

Inlagd sill i ny tappning signerad kocken Robert Sandberg

Julbröd i gryta
Lisa Lemkes grytbröd med julkryddor, porter och svagdricka

Saffranspannkaka

Pannkaksmästaren Tommy Myllymäkis recept på julpannkaka



Pimpa köttbullarna



Köttbullar är ett exempel på en julbordsrätt som går jättebra att laga i förväg, frysa in och sedan steka upp på julafton. Bullarna blir extra goda om du piffar upp dem med en god sås. I Krydda din vardag lär Mästerkocken Louise Johansson ut sina bästa såsrecept. På det traditionella julbordet är gräddsåsen en given succé, medan såserna med tomat och dragon eller teriyakismak gör sig bättre på ett mer alternativt julbord.

Ta del av Louises tre köttbullerecept här.


Julklappstips för foodies




Inför julhelgen ska inte bara julmaten fixas, utan även julshoppingen! Om dina släktingar tycker om att laga mat är det en god idé att välja hårda klappar. Vad sägs om en vacker kopparkastrull från Scanpan? Eller ett skarpt knivset och en rejäl träskärbräda från Global? Det är köksprylar som verkligen förgyller stunden i köket.

Vinälskarens paket hittar vi hos Riedel och Pulltex. Champagneglasen i serien Veritas får det garanterat att vattnas i munnen på den som gillar ädla drycker, lika så Pulltex patenterade korkskruv och wine stopper. Sist och minst, passande julklappar till familjens småkockar är Opinels barnanpassade köksredskap och den lilla stekpannan från Scanpan CTX.

Produkter i plockbilden:

Global NI - Knivset med två knivar
Pulltex - Vinöppnare
Scanpan CTX - Stekpanna
Riedel Veritas - Champagneglas
Global - Skärbräda
Scanpan Maitre D' - Kastrull
Pulltex - AntiOx Wine stopper
Opinel - Le Petit Chef


Saffranspannkakor

Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet, som enligt tradition lagas i långpanna av överbliven julgröt. Tommy Myllymäki har gjort en variant av denna juldessert. Hans pannkaka innehåller ingen risgrynsgröt och tillagas i vanlig stekpanna, men har en doft som sprider minst lika god julkänsla som originalet.

Här hittar du recept på Tommys saffranspannkaka.




Lära dig att steka pannkakor i världsklass! I denna video lär Tommy ut hemligheterna bakom perfekt frasiga och fylliga pannkakor.


En riktigt matglad jul önskar vi på Sundqvist!




Yaxell Yspilon - Ren skär lyx!



Nu lanserar Yaxell den nya knivserien Super Gou Ypsilon. Serien är en vidareutvecklad, mer vällagrad variant, av populära Yaxell Super Gou. Ypsilon har 193 lager stål med en kärna tillverkad i det japanska pulverstålet SG2 Micro Carbide. Pulverstålet är otroligt starkt, vilket gör att knivens egg kan slipas extremt vass. Kärnan är omsluten av 192 lager mjukare stål, 96 på vardera sida, i ett vackert damaskusmönster.

Bladen är också graverade med fyra japanska tecken som betyder ”Super Gou Samurai Spirit”. Yaxells långa tradition av smideskonst gör sig tydligt påmind i Super Gou Ypsilon. Det är en knivserie där design och funktion möts i perfektion.

Följande knivmodeller ingår i Yaxell Super Gou Ypsilon:
Allkniv 12 cm
Kockkniv 20 cm
Santokukniv 16,5 cm




Välstekt med Scanpan – Torskfilé



Att steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.

Torskfilé

Torsk är en vanlig matfisk som går att köpa så väl färsk som torkad, saltad och djupfryst. Många undviker att steka färsk torsk av rädsla för att köttet ska bli torrt. Om du vill få en härlig, krispig yta och en perfekt innertemperatur finns det några tumregler du bör hålla dig till. Låt gärna skinnet sitta kvar. Det är inte bara vackert att se på, utan gör också att fiskbiten håller ihop bättre i pannan. Viktigt är också att torka av fisken innan stekning, samt att använda en varm stekpanna med riklig mängd smör eller olja. Torsk är en mager fisk och behöver fett för att inte fastna och trasas sönder. I början av stekningen är det också bra att trycka till filén med en stekspade så att den håller sig platt.

Thomas använder en stekpanna med non stick-beläggning när han steker torskfilé. En belagd panna är att föredra när du steker känsliga råvaror, så som fisk och grönsaker, medan en obelagd panna klarar höga temperaturer bättre. Thomas steker torsken i olja med skinnsidan neråt tills den har fått en fin färg. Sedan tillsätter han smör, vänder på torskbiten och ställer in pannan i ugnen. Den färdiga torsken ska ha en innertemperatur på 42-56 grader. Vid 42 grader har den ett perfekt litet tuggmotstånd och en kärna som skiftar i pärlemor.

Stektips!
• Låt skinnet vara kvar
• Torka av fisken
• Stek i en belagd panna
• Använd en stektermometer
• Laga klart fisken i ugn


Se Scanpans belagda pannor från CTX här




Recept med torskfilé

Stekt torskfilé är supergott och går att variera massor. Testa Thomas torskrygg med rostad blomkålscrème, picklad lök och smörsås. En relativt lättlagad fiskrätt med festlig känsla!




Månadens plock, december



Äntligen december och dags för glöggmingel! Första adventshelgen är ett ypperligt tillfälle att samla vänner och familj kring en värmande gryta med julglögg.

Låt årets glöggmys bli en skimrande tillställning! Våga bryta av allt det röda som hör julen till och duka i ljusa toner. Vitt, pärlemor, silver och guld är färger som skapar festkänsla. Extra trevligt blir det med hemmagjord glögg i glasen. Vitvinsglögg är en härlig, klar glögg som du enkelt tillagar i en sauteuse från Scanpan. Glöggen ska hettas upp i grytan, men inte stormkoka. Ta hjälp av en timer från Zassenhaus om du har svårt att hålla koll på plattan. Timern har en magnetisk baksida, som gör att du lätt fäster den på fläkten ovanför spisen. Ge glöggen lite kärlek vid servering och toppa grytan med några skivor apelsin och lite torkad anis. Använd en rejäl, vass kökskniv för att få till den perfekta snittytan på apelsinskivorna. Kockkniven från Global NI är, med sitt tjocka blad och sin sylvassa egg, en perfekt kniv för ändamålet. Ja, egentligen för de flesta stordåd i köket.

Ett eller två glas glögg brukar vara nog för de flesta mingelgäster. Om du vill bjuda på något mer därefter, välj istället ett krispigt vitt vin som till exempel en oekad chardonnay från Chablis. Korka upp flaskan med Pulltex festliga vinöppnare och servera vinet i druvspecifika glas från Riedel, så gör du både vinet och gästerna glada. Riedels vinglas är utformade för att locka fram de bästa egenskaperna i varje vinsort. De är en dröm för alla vinälskare – och en glasklar julklapp till alla som har en vinälskare i sin närhet. En annan glasklar favorit, som går i linje med kvällens tema, är Zassenhaus kryddkvarn i serien Aachen. Med en kropp i akrylplast och en knopp i rostfritt stål blir den en vacker detalj som ger glans åt dukningen.

Produkter i månadens plockbild:
Scanpan CTX - Sauteuse
Zassenhaus - Timer mässing
Global NI - Knivset
Pulltex - Pulltaps vinöppnare guld 
Pulltex - Pulltaps vinöppnare silver
Riedel Veritas - Viogner/Chardonnay
Zassenhaus Aachen - Pepparkvarn/Saltkvarn


Recepttips!

Vit glögg med apelsinskal
Testa gärna denna vackra vitvinsglögg. Glöggen smaksätts med juliga kryddor så som kryddnejlikor, kanel och apelsinskal.

Välj att tillaga den enligt grundreceptet, eller tillsätt en skvätt vodka om du vill att den ska värma strupen lite extra.




SQ på Facebook